13:37, 25.09.2020Izvor: Tanjug, RTS

Stano: EU nije odgovorna za agendu dijaloga Beograda i PrištinePovodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljanje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su "datumi i agenda" iskučivo u rukama dve strane koje pregovaraju.

stano-eu-nije-odgovorna-za-agendu-dijaloga-beograda-i-pristine

You Tube

Portparol EU Peter Stano kaže da je na EU, kao posredniku, samo da omogući dogovor Beograda i Priština, a ne da nameće rešenja ili komentariše proces.

"Agenda svakog sastanka kao i datumi sastanaka su predmet dogovora dve strane. EU naporno radi i pruža svoje najbolje usluge kako bi omogućila obema stranama da se međusobno dogovore o tome kako napredovati u dijalogu i kako, eventualno, da postignu finalni, sveobuhvatni i pravnoobavezujući sporazum o normalizaciji odnosa", kaže Stano.

Tanjug je u sredu javio da u Briselu postoje problemi oko organizovanja nove runde visokopolitičkih razgovora Beograda i Prištine, najavljene za kraj septembra, i to zbog odbijanja kosovske strane da razgovara o formiranju Zajednice srpskih opština.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak najavio je u četvrtak održavanje ekspertskih razgovora 28. sepetembra, bez ZSO na agendi zbog "nespremnosti jedne strane da o tome razgovara".


Tagovi: DijalogEUPeter StanoBrisel

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije