14:21, 13.06.2019Izvor: Kim

Stanovi dodeljeni, nezadovoljni se žalePosle objave konačne liste dobitnika stanova u Lapljem Selu i Donjoj Gušterici, usledile su pritužbe nezadovoljnih porodica koje smatraju da stanovi nisu pravedno raspodeljeni. Iz Opštinе Gračanica poručuju da je u toku žalbeni period i najavljuju izgradnju novih stanova.

stanovi-dodeljeni-nezadovoljni-se-zale

Foto: RTV Kim

Nakon objave konačne liste dobitnika stanova i Lapljem selu i Donjoj Gušterici, za koje su pravo na konkurisanje imala interno raseljena lica, mladi bračni parovi i socijalno ugrožene porodice usledile su žalbe građana koji su aplicirali, a nisu dobili stan. Od ukupno 166 porodica koje su konkurisale, stan je dobilo njih 30.

Nezadovoljni: Ovako više ne može

Milica Đukić je samohrana majka dvoje dece koja privatno živi u Lapljem Selu poslednjih šest godina. Njena deca imaju zdravstvenih problema, kćerka je asmatičar, a sin je imao tumor koji je izlečen. Đukićeva radi kao medicinska sestra, od svoje plate i alimentacije koja iznosi 12.000 dinara plaća stan i izdržava decu.

“Ovo je četvrti put da apliciram za stan, od 2014. godine apliciram, imam regularnu dokumentaciju, od prvog apliciranja, do sada. Među dokumentacijom je bilo, od otpusnih lista dece, do žalbi koje sam dostavljala posle svakog konkursa, kada su me odbijali. Ja sam tada bila ubeđena da ću dobiti stan, jer sam smatrala da sam imala svu potrebnu dokumentaciju, međutim, nisam. Oni na taj način stavljaju budućnost moje dece i njihovo zdravstveno stanje pod znak pitanja. Prinuđena sam da plaćam stan zbog njihovog obrazovanja ovde u Lapljem Selu i zbog lečenja ćerke. U trenutku kada dobije napad, ja za tri minuta moram da stignem do bolnice“, kazala nam je Đukićeva.

Ona je najavila podnošenje nove žalbe. Međutim, ubeđena je, da ni ovog puta neće dobiti odgovor.

„Komisiju javno prozivam i pitam imaju li savesti, da li mirno spavaju, kada znaju da ovakve žene i nečija deca nemaju krov nad glavom“, ogorčeno pita.

Dušan Trajković sa suprugom i dvoje dece od 2005. godine živi u Lapljem Selu kao podstanar, jer je 17. marta bio prinuđen da napusti rodni Lipljan. Dušan radi privatno, „po pozivu“, a njegova supruga nije radno angažovana. Aplicirao je za stan, kaže da drugog izbora nema.

„Konkurisao sam, jer na Kosovu nemam ništa svoje. Živimo u jako teškim uslovima. Ovo je drugi put da konkurišem, komisija je bila dva puta i samo su formalno postavili dva-tri pitanja. Nisu obišli ni kuću, da vide u kakvim uslovima živim“, kazao je Dušan koji je takođe najavio podnošenje žalbe.

Ni on ne misli da su stanovi pravedno dodeljeni.

„Mislim da stanovi uopšte nisu pravedno raspodeljeni. Neki koji su ih dobili, koje poznajem, ako ništa drugo, imaju stalni radni odnos. Ja nemam posao i ništa svoje“, objašnjava on.

Slaviša Krstić kaže da je za stan konkurisao jer smatra da ima pravo na njega. Kuću u Donjoj Gušterici, u kojoj je živeo sa roditeljima i bratom, zbog loših uslova je napustio 2004. godine. On, supruga i sada već troje dece su od tada podstanari.

„Za ovih 15 godina nismo uspeli da dobijemo ništa od Opštine. Konkurisao sam mnogo puta. Poslednji put kada smo konkurisali, nadali smo se da ćemo dobiti stan u Lapljem Selu ili Donjoj Gušterici. Želim da kažem da lista sa dobitnicima, koja je sada izašla, nije realna“.

Krstić ne krije da prima platu, da i on i supruga primaju minimalac. Ističe da to za petočlanu porodicu bez krova nije dovoljno. Krstić je, kao i naši prethodni sagovornici pripremio žalbu.

„Ovoga puta sam rešio da napišem žalbu, jer hoću da mi komisija kaže zašto sam odbijen, zašto ja sa troje dece nemam pravo na stan, a na spisku vidim da drugi ljudi imaju. Šta ću dalje, to je moj problem, jer ovako više ne može. Ovo je zadnji put da apliciram i rekao sam da neću više nikada. Ako sada ne rešimo problem, ako ne dobijemo nešto, nemamo šta da tražimo ovde. Ja ću odavde da se odselim“, objašnjava Krstić.

Jovanović: Žalbeni period u toku, ima i biće još stanova

Direktor Odeljenja za urbanizam, planiranje i zaštitu životne sredine u Opštini Gračanica Dejan Jovanović kaže da je petočlana komisija na osnovu socijalne karte određivala dobitnike stanova, te da je u toku žalbeni period.

“Mislim da je komisija dobro odradila svoj posao, videćemo naravno i koliko će žalbi pristići. Što se ovog (poslednjeg) konkursa tiče, u toku je žalbeni period. Sve porodice koje misle da zaslužuju stan mogu predati žalbu. Bitno je da kažem da se ovim konkursom ne završava stambeno zbrinjavanje na teritoriji opštine Gračanica i da mi imamo još praznih stanova, imamo ih ukupno šest u Lapljem Selu i Donjoj Gušterici“, kazao je Jovanović.

On napominje da je Opština Gračanica u sudskom procesu za oslobađanje 16 stanova u Lapljem Selu i Gračanici.

„To su porodice koje su dobile stanove, a koje ne žive u tim stanovima. Mi moramo ići sudskim putem, jer u ugovorima piše da je jedini merodavni organ za raskidanje ugovora Osnovni sud. To su ugovori koji su dodeljeni pre desetak godina. Moja poruka svim porodicama koje misle da zaslužuju da dobiju stan je da će Opština Gračanica raditi na tome jer se dobar deo budžeta odvaja za stambeno zbrinjavanje“.

Jovanović je najavio da je u toku tender za izgradnju 36 stanova u Gračanici i da se za oko dva meseca očekuje početak izgradnje nove zgrade. Pored toga, biće izgrađeno i šest kuća za socijalno ugrožene porodice.


Tagovi: Kosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije