14:20, 09.08.2020Izvor: Ekonomia Online, KoSSev

Staviljeci: Uvoz automobila opao za 30 odsto, prihodi kosovske Carine manji za 77 milionaU prvih 6 meseci ove godine opao je uvoz luksuzne robe, u prvom redu automobila, zbog čega je kosovska carina u ovom periodu ostvarila za 77 miliona manje prihoda nego u istom periodu prošle godine, rekao je za Ekonomia Online portparol kosovske carine, Adriatik Staviljeci (Stavileci).

staviljeci-uvoz-automobila-opao-za-30-odsto-prihodi-kosovske-carine-manji-za-77-miliona

Radio Kontakt Plus

„Prihodi carine za ovih prvih šest meseci dostigli su 580 miliona evra. Ako to uporedimo sa istim periodom prošle godine, vidimo smanjenje prihoda od 77 miliona evra, što je rezultat umanjenog uvoza pojedinih proizvoda“, rekao je on za EO, prenosi KoSSev.

Opao je uvoz nafte i vozila, precizirao je.

„Ako pogledamo samo uvoz automobila, on je za oko 30 odsto manji, a to je značajan izvor prihoda. Smanjenje imamo i kada je nafta u pitanju, jer je vrednost nafte u svetu opala.

U uslovima pandemije, građani manje troše na luksuzne proizvode i tu Kosovo nije izuzetak, dodao je.

„Prihodi su opali i na carinama u regionu, a razlog je jednostavan – smanjena je potrošnja“, rekao je Staviljeci.

Staviljeci je izneo i podatak da je od ukidanja taksi na uvoz robe iz Srbije uvezeno proizvoda u vrednosti od 72 miliona i da se očekuje da do kraja godine ta cifra dođe na 140, što je i dalje mnogo manje od proseka u prošlosti.

„Imali smo periode kada je Srbija imala 450 miliona evra izvoz na Kosovo."

Staviljeci je rekao i da je sa ovim nivoom prihoda očekivano da se u budžet Kosova iz carine slije oko 1 milijardu evra.


Tagovi: Kosovska carinaAdriatik StaviljeciPrivreda

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije