08:53, 20.12.2018Izvor: RTS

Šteta zbog uvođenja taksi skoro 35 miliona evraOd 21. novembra kada je Priština uvela takse na proizvode iz centralne Srbije direktna šteta iznosi 34,6 miliona evra, kaže za RTS ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

steta-zbog-uvodenja-taksi-skoro-35-miliona-evra

RTS prt.sc

"Do danas, od 21. novembra, na Kosovo i Metohiju plasirano je manje robe u vrednosti od 34,6 miliona evra", rekao je Ljajić i dodao da je to iznos direktne štete dok je indirektna šteta višestruko veća.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, ministar trgovine rekao je da se na KiM otprema reeksportovana roba kao i strani brendovi.

"Ovo je treća kampanja – 2008, 2010. i sad. Prve dve nisu urodile plodom osim ove, jer trgovci u južnom delu Kosova ne drže u prodavnicima robu iz Srbije", napominje Ljajić.

Kako kaže, zbog ove mere Prištine je procvetao šverc jer ljudi moraju da se snalaze za osnovne životne namirnice.

"Moramo da obezbedimo plasman osnovih životnih namirnica, lekova, to neće biti ugroženo, ma koliko teško bilo. Kosovo ne može hermetički da se zatvori", ističe Ljajić.

Govoreći o pismu koje je predsednik SAD Donald Tramp uputio kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, Ljajić napominje da ono ostavlja prostor za različita čitanja i interpretacije.

"Pokazuje nameru angažovanja SAD po ovom pitanju, ali i demonstraciju sile SAD u odnosu na EU koja je pokazala nesposobnost da se pomakne u rešavanju ovog spora. S treće strane, pokazuje i pokušaj Tačija da dođe do međunarodne podrške u odsustvu podrške u Prištini. Naredni dani će pokazati šta je pozadina ovog pisma", ukazuje ministar.

Smatra da su Beograd i Priština daleko od finalne faze dijaloga imajući u vidu sve što se dešava na terenu.

"Ne znam kakva bi to finalna faza bila, a imate čitav niz poteza koji govore suprotno – da smo na početku a ne na kraju tog procesa", ističe ministar trgovine.

"Sednica SB pokazala slabost UN" 

Brisel nikada neće priznati da nije uspeo u dijalogu, kaže ministar dodajući da će "pre SAD uskočiti kao glavni medijator kao što su bili devedesetih i 2000".

Kada je reč o nedavno održanoj sednici Saveta bezbednosti na kojoj se raspravljalo o odluci Prištine da formira vojsku, Ljajić objašnjava da se pokazala polarizacija u međunarodnoj zajednici o ovom pitanju.

"Pokazali su i slabnost multilateralne orgazacija kakve su UN. Videli ste različit pristup – dok je Vučić govorio o povodu sednice, Tači je govorio o onome što se dešavalo pre 20 godina, o temama iz prošlosti. To nije bila tema, tema su bile vojska Kosova, sankcije", napominje ministar trgovine.
 


Tagovi: Rasim LjajićTaksa

Povezane vesti