14:13, 19.09.2020Izvor: Kurir, FoNet, N1

Stoltenberg: KFOR više od 20 godina uspešno radi svoj posaoMeđunarodne mirovne snage NATO-a na Kosovu (KFOR) uspešno rade svoj posao više od dve decenije i daju veliki doprinos stabilnosti i bezbezdnosti na zapadnom Balkanu, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

stoltenberg-kfor-vise-od-20-godina-uspesno-radi-svoj-posao

Michael Kappeler/Pool via Reuters

"Svi saveznici su saglasni da treba da održimo trenutnu snagu od oko 3.500 vojnika iz 26 zemalja, uključujući članice i partnere NATO-a. U skladu s mandatom Ujedinjenih nacija, naša misija KFOR nastaviće da pruža sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu", kazao je Stoltenberg za list Kurir, naglašavajući i da NATO "u potpunosti poštuje nastavak dijaloga između Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije".

On smatra da je to "od ključnog značaja za Srbiju i Kosovo, ali i za regionalni mir i bezbednost" .

Stoltenberg je podsetio da je još u decembru 2018. godine "jasno rekao da nije dobro vreme" za formiranje Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), ali da je odluka doneta uprkos njegovim savetima.

"U više navrata sam isticao da i Beograd i Priština treba da se staraju o tome da ne nastaju tenzije u regionu, da se suzdržavaju od izjava ili postupaka koji mogu dovesti do eskalacije i da ostanu fokusirani na napredak, uz reforme i dijalog", poručio je generalni sekretar NATO.

Naglasivši da je "konstruktivan dijalog preduslov za regionalnu stabilnost", Stoltenberg je rekao kako podržava napore EU da posreduje u dijalogu i da pozdravlja napredak načinjen u Vašingtonu.

"Verujem da budućnost celog regiona zapadnog Balkana leži u evroatlantskoj porodici", rekao je Stoltenberg.

Govoreći o NATO bombardovanju Srbije 1999. godine, on je poručio da se ne sme zaboraviti prošlost, ali da treba ići dalje i gledati ka boljoj budućnosti.


Tagovi: KFOR NATOKosovoJens Stoltenberg

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije