19:30, 14.08.2020Izvor: RTV Kim

Štrpce: Nastavljeni radovi na izgradnji MHENa lokaciji „Obe reke“ i izvorišnom kraku reke Kaluđerke, koja naselje Štrpce napaja pijaćom vodom, nastavljeni su radovi na izgradnji mini-hidrocentrale.

strpce-nastavljeni-radovi-na-izgradnji-mhe

Foto: Fejsbuk/Odbranimo reke Šar Planine/PrtSc

Radnici „Matkos grupe“ u prethodna tri dana intenzivno rade na postavljanju cevi, što je ovih dana dovelo i do zamućenja pijaće vode, kazao je u telefonskoj izjavi za RTV Kim meštanin Štrpca i dugogodišnji borac za očuvanje reka Stojan Josimović.

Pre tri dana radnici „Matkos grupe“ su ponovo ušli na privatni posed Stanka Cvetkovića gde su napravili deonicu puta, rekao je on.

„Juče i danas oni već ukopavaju cevi u delu u kome počinje privatna svojina. Bager koji radi muti tok reke Kaluđerke priključen na vodovod štrbačke mreže, tako da je voda za piće ovih dana zamućena“, ističe Josimović.

On napominje da su meštani u prethodnih godinu i osam meseci svojim protestima uspevali da zaustave radove, ali da u prethodna tri dana bager ponovo intenzivno radi.

„Bager je počeo ponovo sa radom, došao je u pratnji specijalnih snaga i lokalne policije, stavili su traku i rekli da moraju da rade, a ko se bude suprotstavio ili krene ka lokaciji na kojoj se radi - biće procesuiran i priveden“, rekao je Josimović.

Na današnjem zasedanju kosovske skupštine na dnevnom redu je i inicijativa poslanika Demokratskog saveza Kosova Hadžija Avdiljija o formiranju parlamentarne istražne komisije koja bi istraživala moguće zloupotrebe u procesu izgradnje, licenciranja i rada hidroelektrana.

„Mi ćemo sigurno da nastavimo svoju borbu u vidu protesta. Očekujemo da sud, u kom su krenule masovne tužbe za povredu privatne svojine, brzo i adekvatno reaguje i stopira te radove. Takođe se nadam da će skupštinska komisija, ukoliko bude formirana, izaći na teren da vidi koliko smo mi zapravo ugroženi“, naveo je Josimović.

Podsetimo, pre 15 dana radnici „Matkos grupe“ izgradili su put kroz imanje Stanka Cvetkovića, na kome se nalazi i voćnjak. Kada se vlasnik tome usprotivio, reagovala je lokalna policija koja ga je privela osporavajući mu vlasništvo nad delom pomenute imovine.


Tagovi: ŠtrpceMHE

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije