15:51, 14.11.2019Izvor: RTV Kim

Štrpce: Novi protest protiv izgradnje MHEStotinak meštana Sirinićke župe održalo je danas na lokaciji Obe Reke protest protiv izgradnje mini-hidrocentrala. Skupu je prisustvovao i Ulrih Ajhelman iz organizacije "Čuvari reka" (River watch).

strpce-novi-protest-protiv-izgradnje-mhe

Foto: RTV Kim

Za vreme protesta radnici firme "Matkos grup" izvodili su radove.

Skup je podržao i direktor međunarodne organizacije za zaštitu reka "Čuvari reke" Urlih Ajhelman, a obezbeđivali su ga predstavnici Kosovske policije.

Organizatori protesta su još jednom ukazali na štetnost izgradnje mini hidrocentrale i bojazan da će ostati bez pijaće vode.

"Ono što me najviše boli kao meštanina ove naše lepe Sirinićke župe jeste malodušnost i kukavičluk našeg naroda. Posle čitave organizacije i svih apela, malo je ljudi došlo, a Ulrih (Ajhelman) je prevalio toliki put kako bi nas uputio šta dalje da radimo", rekao je jedan od organizatora protesta Stojan Josimović.

On je dodao da su najhrabriji u ovoj borbi vlasnici privatnih parcela koji se supotstavljaju investitoru.

Jedan od vlasnika Stanko Cvetković kaže da trpi velike pritiske kako bi investitoru prodao svoju imovinu.

"Nude mi novac, dolaze da me ubeđuju, ali sam rešen da ne dopustim da kroz moju njivu, kroz koju prolazi reka, postave cevi. Fizičke pretnje još nisam imao, ali i do toga će doći. To je njihov redosled, prvo preko prijatelja, onda novac, a potom i pretnje. Novac su mi već nudili, odbio sam. Neću da im dam. Kroz moje imanje će proći samo ako sam mrtav, dok sam živ - nikad", odlučan je Stanko.

Ulrih Ajhelman je naveo da se slične stvari dešavaju na čitavom Balkanu.

"Ovde sam da vidim šta se događa i kako mogu da pomognem. Ovo ovde je štetan projekat. Bolest je bolest i ne može se izlečiti jednim lekom, potrebno ih je više. Vi morate da se borite za svoje reke. Mi možemo da pomognemo, imamo advokate i međunarodnu podršku, ali bez vas koji blokirate kao u Bosni i Srbiji, je teško", rekao je Ajhelman.

Protest su podržali i meštani Donje Bitinje, Srbi i Albanci koji se protiv izgradnje MHE bore od 2015. godine.

"Imam poruku za vas. Budite hrabri, na kraju ćemo mi biti pobednici jer smo na pravoj strani", rekao je Idriz Arifi.

Okupljeni građani su naveli da nemaju podršku Opštine Štrpce i da postoji pritisak na ljude da se ne okupljaju.

Niko od predstavnika ove lokalne samouprave danas nije bio dostupan za komentar, iako smo pokušali da kontaktiramo predsednika, njegovog zamenika, predsednika SO i predstavnike inspekcijskih odeljenja.


Tagovi: ŠtrpceMHEProtest

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije