09:33, 24.09.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Štrpce: Uskoro novi stanovi za stanovnike kolektivnih centara i socijalno ugrožene porodiceZavršetak radova na pet novih zgrada za raseljena lica iz opštine Štrpce, smeštena u kolektivnim centrima, očekuje se u naredne tri nedelje, saopšteno je iz kosovskog Ministarstva za zajednice i povratak.

strpce-uskoro-novi-stanovi-za-stanovnike-kolektivnih-centara-i-socijalno-ugrozene-porodice

MZZP

Na ovaj način biće stambeno zbrinuto 86 porodica.  

Nakon završetka radova na zgradama sa ukupno 110 stanova, očekuje se tehnički prijem i opremanje stanova u celosti, navode iz MZZP.

Očekuje se da se 169 korisnika iz pet kolektivnih centara u Štrpcu useli u svoje nove stanove do kraja ove godine.

Planirano je da preostale 24 slobodne stambene jedinice budu dodeljene socijalno najugroženijim porodicama iz Štrpca.

Naselje u kome su građeni stanovi za raseljene na teritoriji opštine Štrpce obišli su predstavnici Ministarstva za zajednice i povratak, lokalne samouprave i Danskog saveta za izbeglice, kome je poverena realizacija ovog kompleksnog projekta. 

„Raduje me što smo napravili zgrade po najvišim arhitektonskim standardima za one koji su morali da napuste svoje domove i koji već 20 godina žive u kolektivnim centrima u nehumanim uslovima. Očekujem da nakon mnogo odlaganja, do kraja godine konačno zatvorimo sve kolektivne centre u opštini Štrpce i istovremeno u drugim opštinama započnemo iste projekte“, izjavio je ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić.  

Prvu fazu projekta pod nazivom ”Podrška trajnim rešenjima za stanovnike kolektivnih centara na Kosovu”, u sklopu kojeg su izgrađene zgrade u Štrpcu, finansirali su Evropska unija i Ministarstvo za zajednice i povratak. 

Osim zatvaranja kolektivnih centara u Štrpcu, do kraja godine je planirano i useljenje porodica u kompletno renovirane stanove kolektivnog centra ”Bergen” u selu Ugljare u opštini Gračanica.Tagovi: ŠtrpceRaseljena licaMZZPDalibor Jevtić

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije