12:20, 29.11.2018Izvor: Radio Kontakt Plus

Studenti: Danas u tišini, narednih dana gromoglasno za opstanak i pravdu (FOTO)Sa današnjeg studentskog protesta u Kosovskoj Mitrovici, pod nazivom "Evropo, sa reči na dela!", poručeno je da Srbi na KiM brane svoje pravo na osnovno ljudsko dostojanstvo i goli život i da nemaju više prostora za popuštanja, jer bi ih svako popuštanje odvelo u smrt ili egzodus.

studenti-danas-u-tisini-narednih-dana-gromoglasno-za-opstanak-i-pravdu

Radio Kontakt Plus

Tokom protesta, studenti su svojevrsnim performansom pokazali jedinstvo i solidarnost nakon uvođenja dodatnih taksi Prištine od 100 odsto na uvoz robe iz centralne Srbije i BiH, uz poruku Evropi da mora da se probudi i ustane u odbranu sopstvenih vrednosti i stane u zaštitu ugrozenih ljudskih bića.

“Zvaničnici EU i najuticajnijih zapadnoevropskih država danima izostankom odlučne akcije čine zlo i nepravdu srpskom narodu na KiM. Studenti u Kosovskoj Mitrovici odlučni su da se sa svojim roditeljima, rođacima i sugrađanima do poslednjeg daha bore za prava koja moraju biti podrazumevana i garantovana svakom žitelju Evrope” - istice se u saopštenju studentskog Parlamenta. 

Studenti poručuju da se danas za opstanak i pravdu bore ćutanjem, ali da će sutra i narednih dana njihov ‘poklič i vapaj biti gromoglasni’.

Studenti PU današnjom akcijom skreću pažnju domaćoj i međunarodnoj javnosti na činjenicu da se, kako se navodi u saopštenju, pred očima evropskih politickcih elita događa getoizacija srpskog naroda na KiM, po receptima koji su već viđeni na našem kontitentu u osvit i tokom Drugog svetskog rata.

“EU koja je na rečima ponosna, na ostvareni stepen poštovanja ljudksih prava unutar svojih granica, dozvoljava da se na njenom pragu događa humanitarna katastrofa i uporno zatvara oči pred planskim, sistematskim i zločinačkim izgladnjivanjem i obespravljivanjem čitavog jednog naroda” - stoji u saopštenju.

Dodaje se da je jedina dosadašnja rekacija administracije u Briselu u vidu nemuštih saopštenja kojima se stavlja znak jednakosti između progonitelja i progonjenih, i dve strane pozivaju na deeskalaciju, iako nedužna žrtva nikada nije strana u sukobu, već narposto žrtva, navedeno je u saopštenju.

Studentkinja PU u Kosovskoj Mitrovici Milica Marjanović kaže da studenti danas žele da pošalju poruku mira i da na dostojanstven i miran način pokažu slogu i jedinstvo i izraze negodovanje povodom nastale situacije.

“Flaster preko usta simbolizuje jednu tišinu i jedan dostojanstven i miran način da pokažemo koliko smo ustvari  nezadovoljni zbog ove situacije, ali naravno naš odjek i naša dela će tek narednih dana biti jako bučni i na miran i kulturan način ćemo se boriti protiv svega ovoga” -  kazala je Marjanović. 


Tagovi: MitrovicaStudenti Protest

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije