19:00, 26.02.2021Izvor: Beta, N1

Sud u Hagu: Još dva meseca pritvora Gucatiju i HaradinajuSpecijalni sud u Hagu produžio je za još dva meseca pritvor liderima Udruženja boraca nekadašnje OVK, Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za zastrašivanje svedoka i ometanje sprovođenja pravde.

sud-za-zlocine-ovk-pritvor-jos-dva-meseca-gucatiju-i-nasimu-haradinaju

Foto: N1

U odluci koja je objavljena danas, sudija za prethodni postupak Nikola Giju utvrdio je da je produženje pritvora neophodno, jer postoji rizik da bi Gucati i Haradinaj mogli da pobegnu, utiču na svedoke, opstruiraju rad suda ili ponove krivično delo.

Sudija je pritvor Gucatiju i Haradinaju produžio do 1. aprila, u skladu sa pravilima suda po kojima se opravdanost pritvora mora razmotriti svaka dva meseca.

Branioci su, prethodno, tražili da Gucati i Haradinaj budu pušteni na privremenu slobodu, uz obećanje da će poštovati sve uslove koje sud nametne.

Sudija Giju je odbacio zahtev, naglašavajući da su optuženi, dok su bili na slobodi, prkosili naredbi suda da prestanu sa objavljivanjem poverljivih sudskih dokumenata u kojima su bila navedena i imena svedoka.

Na jednoj od konferencija za štampu u Prištini, na kojoj je objavio poverljive sudske dokumente, Haradinaj je, kako je naveo sudija Giju, rekao da ga „nije briga za svedoke pred sudom u Hagu“ i da će „objaviti podatke o svim svedocima tog suda“.

„Kako se može garantovati bezbednost svedoka, kad njihova imena može svako pročitati“, rekao je tada Haradinaj, što je sudija Giju u odluci okarakterisao kao „prikrivenu pretnju bezbednosti potencijalnih svedoka“.

Prisustvo Gucatija dok je Haradinaj izricao takve pretnje pokazuje njegovu podršku i odobravanje, konstatovao je sudija.

Optužnica Haradinaja (57) i Gucatija (53), u šest tačaka tereti za „krivična dela protiv pravosuđa - ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dve tačke), zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka (dve tačke)“.

Ta krivična dela, Haradinaj i Gucati su prema optužnici, počinili tako što su na konferencijama za štampu Udruženja boraca nekadašnje OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra 2020. godine, objavili poverljive dokumente suda i tužilaštva za zločine OVK, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Krajem septembra 2020.godine snage EULEX-a su uhapsile Gucatija i Haradinaja, prebacile ih u Hag i od tada su u pritvoru u Ševeningenu.

Haradinaj je pred sudiju za prethodni postupak Nikolu Gijua bio izveden 18. decembra prošle godine, ali je tada iskoristio pravo da odloži izjašnjavanje o krivici.

Istog dana, Gucati je izjavio da nije kriv po svim tačkama optužnice.

Kada je, 8. januara, ponovo bio izveden pred sudiju, Haradinaj je odbio da se izjasni o krivici. Sudija Giju je, po pravilima, potom u spis uveo da se optuženi ne oseća krivim.


Tagovi: Specijalni sudOVKHag

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije