14:15, 16.02.2019Izvor: Beta, Tanjug

Sukobi demonstranata i policije u Tirani (VIDEO)Hiljade pristalica albanske opozicije sukobilo se danas policijom tokom protesta protiv, kako tvrde, korumpirane i neefikasne vlade, na kom su zatraženi ostavka vlade i vanredni izbori.

sukobi-demonstranata-i-policije-u-tirani-video

Tanjug/AP, Hektor Pustina

Antivladin protest u Tirani u organizaciji opozicione Demokratske partije, na samom početku je prerastao u nasilje i obračun policije i demonstranata.

Pristalice Demokratske partije su na nekoliko mesta probile kordone policije u pokušaju da udju u zgradu u kojoj živi premijer Albanije Edi Rama. 

Sedište vlade okružuju stotine policajaca.

Kako je preneo portal AlsatM, na samom početku protesta protiv vlade premijera Edija Rame, policija je preduzela gotovo drastične mere obezbeđenja, što je, navodi se, isprovociralo okupljene građane da ih gađaju, a onda su pokušali da razbiju kordon i uđu u zgradu vlade. 

Kordon policije bio je u funkciji obezbeđenja sedišta vlade. 

Inače, početak okupljanja lider DP Ljuljzim Baša i bivši predsednik Salji Beriša simbolično su seli na trotoar isped zgrade vlade, dok su ih učesnici protesta okružili. 

Beriša se na kratko obratio prisutnima i zatražio da Rama bude uhapšen.

Predsednik Albanije Iljir Meta pozvao je predstavnike opozicije koji protestuju ispred sedišta vlade u Tirani i pripadnike policije na uzdržanost i smanjenje tenzija, preneo je portal ABCnjuz.

"Svako mora biti uzdržan prema svakome da bii se izbegli sukobi i nasilje. Građani imaju pravo da protestuju, ali institucije moraju da se poštuju", poručio je Meta, saopšteno je iz njegovog kabineta.

SAD, EU i medjunarodne institucije su pozvale opoziciju da održi mirne proteste.

Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala je prioritet za Albaniju, koja se nada da će tokom ove godine početi pristupne pregovore s EU.

Snimak sa protesta (ABC News Albania):

 

Snimak sa protesta (Tirana Today):

 


Tagovi: Albanija ProtestRegion i Svet

Povezane vesti