19:00, 23.04.2019Izvor: Ballkani.info, KoSSev

Suljejman Seljimi ponovo ambasador Kosova u Tirani?Bivši komandant Opšteg Štaba OVK, Suljejman Seljimi (Sylejman Selimi), očekuje se da se vrati na položaj koji je imao pre hapšenja.

suljejman-seljimi-ponovo-ambasador-kosova-u-tirani

Foto: Gazeta Express

Izvori Ballkani.info kažu da je general Seljimi postavljen za ambasadora Kosova u Tirani.

Ballkani.info je pokušao da kontaktira gospodina Seljimija, ali je bio nedostupan.

Do sada, otpravnik poslova u ambasadi Kosova u Albaniji bio je Sulj Ukšini (Sylë Ukshini)

Panel za uslovni otpust 25.januara ove godine, pustio je iz zatvora bivšeg komandanta opšteg štaba OVK Suljejmana Seljimija.

Njegov advokat Tom Gaši (Tome Gashi ) potvrdio je da je panel koji je formirao Sudski savet doneo odluku o uslovnom otpustu Seljimija.

“Nakon što je nepravedno zatvoren preko 5 godina i odslužio 227 dana pritvora bez odluke suda, komandant opšteg štaba OVK, general Suljejman Seljimi je konačno oslobođen” rekao je Gaši.

Suljejman Seljimi je uhapšen 24. maja 2013. i kasnije proglašen krivim za krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva od strane Osnovnog suda u Mitrovici. Osuđen je na šest godina zatvora.

Juna ove godine, optuženi u slučaju poznatom kao Drenica 1 i Drenica 2 vraćeni sun a ponovno suđenje.

U slučaju „Drenica“, osuđeni su neki od bivših komandanata OVK koji su vršili javne funkcije, bilo da su to bili poslanici ili gradonačelnici, kao što su Suljejman Seljimi, Sami Ljuštaku, Fadilj Demaku, Nedžat Demaku i drugi.

Suljejman Seljimi, bivši komandant OVK, koji se nalazio na izdržavanju zatvorske kazne za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, 25. januara pušten je na uslovni otpust. Nekoliko dana nakon toga, Seljimi je imenovan za političkog savetnika kosovskog premijera.

Portparolka Vlade Kosova, Donjeta Gaši potvrdila je za KoSSev da je Seljimi imenovan za Haradinajevog političkog savetnika. Međutim, redakciji KoSSeva nije odgovorila na još dva pitanja koja smo joj istovremeno uputili, a to su: Koja će biti primarna oblast u kojoj će Seljimi savetovati kosovskog premijera i na osnovu koje zakonske odredbe Vlada može zaposliti osobu koja je na izdržavanju kazne.

Suljejman Seljimi je još početkom decembra dobio poziv za saslušanje od Specijalnog suda i trebalo je da bude ispitan 9. januara u Hagu.

Međutim, dva dana pred zakazani put u Hag, primljen je u Kliničko-bolnički centar Kosova sa „simptomima vrtoglavice i povraćanja“ što je odložilo njegovo ispitivanje.

Tom Gaši, njegov advokat, izjavio je tada da se opšte zdravstveno stanje Seljimija pogoršava već nekoliko godina i da je na lečenju još od 5. decembra. 

„On može da se kreće samo ako ima lekara uz sebe i ako ima terapiju. U ovim okolnostima kada pacijent nema stabilnost i kada ne može sigurno da hoda i u stanju u kojem se nalazi, on može da putuje, ali treba sve vreme da prima infuziju,“ izjavio je direktor ORL klinike u Prištini – Hajdin Tači gde je Seljimi primljen.

Seljimi je 6. februara ispitan od strane Specijalnog suda, ali u Prištini.

Otkako se nalazi na uslovnom otpustu, Seljimi je bio i gost u kabinetu kosovskog premijera i predsednika, koji Seljimija vide kao „generala slobode“ i „živog heroja“. Otvoreno veličanje lika i dela osuđenog ratnog zločinca na Kosovu od strane najviših zvaničnika, kao i njegovo angažovanje u kabinetu kosovskog premijera nije izazvalo brojnije reakcije niti zvaničnika niti organizacija civilnog društva na Kosovu.

Imenovanje osuđenog ratnog zločinca za savetnika premijera osudile su nicijative mladih za ljudska prava (YIHR) Kosova i Srbije, navodeći da takva oduka „ukazuje na nedostatak ozbiljnosti i nedostatak predanosti Vlade pravdi, pomirenju i miru“.

Direktor kosovskog Fonda za Humanitarno pravo Bekim Bljakaj takođe je osudio Seljimijevo imenovanje.

„Moj stav i stav organizacije je da je ovo zapravo nedopustivo, da je neko ko je pravosnažno osuđen za ratni zločin ne bi trebalo nikako da ima bilo kakvu institucionalnu funkciju, a još manje vrlo važnu funkciju savetnika premijera,“ rekao je Bljakaj za KoSSev dodavši da „bez obzira na to da li zakon dozvoljava stupanje u radni odnos osobe koja je na uslovnom izdržavanju kazne ili ne, to svakako nije moralno ispravno“.

„Suljejman Selimi ništa ne duguje pravdi, i svi ga veoma poštuju. Niko nije pobegao od pravde,“  s druge strane, reakcija je  kosovskog premijera, Ramuša Haradinaj povodom saopštenja Inicijative mladih za ljudska prava Srbije i Kosova.

Jedini ambasador koji je takođe osudio ovo imenovanje bio je ambasador SAD u Prištini, Filip Kosnet, poručivši da „osuđenim ratnim zločincima nije mesto u kosovskoj vladi“.

S obzirom na to da se Seljimi još uvek nalazi na uslovnom otpustu, naša redakcija je zatražila pravno mišljenje institucije Ombudsmana na Kosovu o zakonitosti imenovanja Seljimija.

„IO nije primila nijednu žalbu u vezi imenovanja g. Sulejmana Selimija. Stoga, ovo pitanje nije tretirano od strane IO u vezi toga ima li ovo imenovanje legitimitet ili ne,“ odgovor je koji smo dobili.


Tagovi: OVKAlbanija

Povezane vesti