11:00, 31.08.2020Izvor: TV Pink, Tanjug, RTV Vojvodina

Šarčević: Početak školske godine na KiM će malo kasnitiNova školska godina počinje sutra, 97 odsto roditelja opredelilo se da im deca prate nastavu u školi, a samo tri odsto izjasnilo se da žele da im deca ostanu kod kuće i prate online nastavu.

sutra-pocinje-nova-skolska-godina-skole-uradile-plan-nastave

Radio Kontakt Plus

Zbog pandemije virusa korona, predstojeća školska godina biće specifična. Časovi će trajati 30 minuta, a đaci će u školu morati da dolaze sa maskama. Za one koji zbog bolesti ne mogu da nose maske, obezbeđeni su viziri.

Po preporuci Kriznog štaba za suzbijanje Covid-19, odeljenja koja imaju više od 15 učenika dele se u dve grupe.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, kaže da u 38 odsto škola u Srbiji odeljenja neće morati da se dele, jer su u pitanju male - seoske škole, u pograničnim područjima, na Kosovu i Metohiji, škole manjina.

U 27 odsto škola odeljenja će delimično da se dele, a samo u 25 odsto škola moraju sva odeljenja da se dele.

"U oko 300 škola će odeljenja morati da se dele, radi se o gradskim školama. Svaka škola je napravila za sebe formulu, za rad boravka, za zaposlene", rekao je Šarčević za TV Pink.

On je naveo da će početak nastave "malo kasniti na KiM", jer se radi po obrazovnom sistemu Srbije, a aktuelna vlast na Kosovu nije kooperativna.

Pojašnjava da je za decu koja zbog bolesti ne mogu da nose maske obezbeđeno 10.000 zaštitnih vizira, kao i da su obezbeđena sredstva za dezinfekciju i higijenu učionica.

Zbog adaptacije i građevinskih radova bilo je poteškoća u planiranju nastave u 192 škole, a Šarčević navodi da je u poslednje četiri škole i taj problem rešen prošle nedelje.

Upitan kako će se škole odnositi prema roditeljima koji kažu da njegova deca neće nositi maske i da im niko neće meriti temperaturu, ministar je rekao "da to ne može da prođe".

"Osnovna škola je zakonom obavezna. Vi možete reći moje dete neće u školu da ide, bićete opominjani, platićete kazne, a postoji i izuzeće iz porodice. Niko nije iznad države", naveo je on.

Ističe da su date različite opcije, ali da mere moraju da se poštuju.

Za učenike čiji su se roditelji opredelili da prate nastavu od kuće, ocenjivanje mora biti u školi. Ti đaci će dolaziti u školu na proveru znanja u zakazanom terminu.


Tagovi: ObrazovanjeMladen ŠarčevićKosovo

Povezane vesti
Najčitanije


21:21, 21.02.2021


Najnovije