13:00, 12.07.2021Izvor: Radio Kontakt Plus

Svečanom akademijom obeležene tri decenije postojanja opštine ZvečanSvečana akademija povodom Dana opštine Zvečan i 30 godina od njenog osnivanja, upriličena je danas u Domu kulture "Trepča".

svecana-akademija-povodom-30-godina-postojanja-opstine-zvecan

Radio Kontakt Plus

Petrovdan je i slava opštine Zvečan, koja danas proslavlja tri decenije postojanja i rada.

Predsednik Privremenog organa opštine Zvečan, Ivan Todosijević, kaže da ta opština od svog formiranja 1991. godine, teži da svojim građanima obezbedi što bolje uslove za rad i život.

„Neraskidiva povezanost srpskog naroda, SPC i države Srbije, a sve u cilju očuvanja srpskog življa na Kosovu i Metohiji, iznedrila je kapitalne projekte koji su od vitalnog značaja za život i rad naših građana na ovim prostorima. S ponosom ističemo da se na teritoriji opštine Zvečan privode kraju radovi na izgradnji najvećeg, do sada, povratničkog naselja 'Sunčana dolina', sa oko 3.000 stambenih jedinica“, dodao je Todosijević.

Gradonačelnik Zvečana, Vučina Janković, kaže da je ova opština prerasla u „gradić vredan divljenja“.

„Zvečan postoji od doba Nemanjića, a meni je čast što sam mogao da doprinesem da on postane onakav kako ga danas vidite. Trenutno gradimo regionalnu deponiju, bazen za pijaću vodu, sportsku halu, omladinski centar i vatrogasni dom. Rekonstruisali smo škole, Dom zdravlja, vodovod, kanalizaciju, ulice i rasvetu u centru grada. Izgradili smo i dodelili mnoštvo stambenih jedinica, stazu i osvetljenje do našeg ponosa - tvrđave. U narednom periodu fokus će nam biti na zapošljavanju mladih i stvaranju novih radnih mesta“, obećao je Janković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, poručio je da će država Srbija nastaviti da pomaže opštinu Zvečan i ubuduće.

„Nije opština Zvečan poznata samo po tvrđavi, već po slobodarskom duhu građana koji brane Zvečan ne samo poslednjih 30 godina, već još od vremena Nemanjića. I bez obzira na to što su se ponekad menjale zastave na vrhu zvečanske tvrđave, na kraju se uvek vijori srpska trobojka, koja će se vijoriti ne samo narednih 30 godina, već vekova. Država Srbija će biti tu, da gradimo zajedno, da ovde ostanemo, da ovde rađamo decu i da branimo naš Zvečan i naše Kosovo i Metohiju.“

Odlukom lokalne samouprave titulu počasnog građanina Zvečana poneo je i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Na Dan opštine uručene su Petrovdanske povelje, a dobili su ih: Eparhija raško-prizrenska, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, KBC Kosovska Mitrovica, prof. dr Zoran Krivokapić, opština Stara Pazova i Vukan Ivanović.

Zahvalnice su pripale: Domu zdravlja u Zvečanu, Milosavu Gvozdoviću, Danilu Delibašiću i Nataši Aksentijević.

Novčane nagrade u iznosu od 15.000 dinara dobili su đaci generacije osnovnih škola u opštini Zvečan: Bogdana Vasić, Strahinja Gvozdić i Luka Radosavljević.

Na svečanosti je upriličen prigodan kulturno-umetnički program, u kojem je između ostalih učestvovao i mitrovički Crkveni hor "Branislav Nušić".

Svečanost je otvorena prikazivanjem dokumentarnog filma o istorijatu i razvoju opštine Zvečan, koji je pripremila TV "Most".

Pre svečane akademije, dodeljeno je 65 ugovora geronto domaćicama. Trajanje ugovora je ograničeno na osam meseci, uz mogućnost produžetka.

Ovaj projekat se realizuje u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije.Tagovi: SlavaZvečanPraznik

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije