08:10, 14.02.2019Izvor: Radio Kontakt plus, Mondo

Sveti Trifun Zarizoj - gledajte u nebo i naručite vinoPravoslavni vernici danas slave Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara i poljskih radova, ali i gostioničara. U Mitrovici danas će u centru grada po prvi put biti obeležen ovaj praznik.

 

sveti-trifun-zarizoj-gledajte-u-nebo-i-narucite-vino

Radio Kontakt plus

Ako na Trifundan pada sneg ili kiša, biće kišna i rodna godina, ako je vedro, godina će biti sušna i nerodna.

Narod još kaže: "Triša zabo ugarak u zemlju, pa zato sneg i led počinju da se tope."

Sveti Trifun se smatra zaštitnikom poljskih useva.

U Severnoj Mitrovici duž šetališne zone biće postavljeni mnogobrojni štandovi, na kojima će vinogradari izložiti svoje proizvode.

Predsednik Privremenog opštinskog organa Aleksandar Spirić, u 17 časova otvoriće "Ul. Svetog Trifuna".

Obeležavanje ovog praznika organizuju Privremeni opštinski organ i Kancelarija za KiM.

Srpska pravoslavna crkva, verujući u čudnu moć molitvenog zastupništva svetog mučenika Trifuna, ustanovila je naročiti molitveni čin, koji se vrši sa njivama ili baštama, ako se dogodi šteta od insekata, miševa i drugih životinja.

Kad se vrši ovaj čin uzima se zejtin iz kandila svetog Trifuna i bogojavljenska vodica, pa sveštenik unakrst škropi njivu, baštu ili vinograd, i pored ostalog čita i "zaklinanije svjatago mučenika Trifuna".

Naši vinogradari zbog toga slave svetog Trifuna kao patrona, pa toga dana idu u vinograde, orezuju po koju lozu i vinom zalivaju po koji čokot, da bi time povratili vinogradu malaksalu snagu, posle dugog zimskog mrtvila, pa da počne bujati u proleće koje se već počinje primicati. Zbog toga svetog Trifuna u Istočnoj Srbiji zovu Orezač i Zarizoj.

Na svetog Trifuna počinje sečka (februar), naravno po starom kalendaru, za koju seljaci na Kosovu kažu: "Sečka seče, Marta dere, Sveti Sava kožu bere". Sečka je, opet rekla: "Da nemam strah od moje starije sestre zime, grane bi od ognja vrelo s jedne strane, a ja bi' ga s druge strane smrzla" - toliko u februaru može biti hladno.

Svetog Trifuna slave gostioničari i mehandžije, današnje kafedžije, pa postoji priča da ako gazda "ugostitelj" želi da mu posao ide dobro tokom godine danas ne sme da naplati onome koji mu naruči vino.

Građane će u Severnoj Mitrovici večeras od 19 časova zabavljati estradna umetnica Milica Pavlović sa svojim bendom.


Tagovi: MitrovicaSPC

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije