20:17, 19.01.2021Izvor: Koha, KoSSev

Svi optuženi u slučaju „Lažni veterani“ oslobođeni kriviceSvi optuženi u slučaju „Veterani“ oslobođeni su krivice na ročištu koje je održano danas, pipe Koha, prenosi KoSSev.

svi-optuzeni-u-slucaju-lazni-veterani-oslobodeni-krivice

Foto: Koha

Otprilike dve godine nakon prvog sudskog ročišta, danas je završeno suđenje u slučaju zvanom „Lažni veterani“.

Optuženi Agim Čeku (Agim Çeku), Nuredin Ljuštaku (Lushtaku), Sadik Haljitjaha (Halitjaha), Škumbin Demaljiaj (Shkumbin Demalijaj), Ćelj Gaši (Qelë Gashi), Šukri Buja (Shukri), Ahmet Daku, Rustem Beriša (Rrustem Berisha), Faik Fazljiu (Fazliu), Smajlj Eljezaj (Smajl Elezaj), Fadilj Šurdhaj (Fadil Shurdhaj) i Džavit Jašari (Xhavit Jashari) teretili su se za krivično delo „zloupotreba službenog položaja“.

Svi su oni bili članovi Vladine komisije za priznavanje i verifikaciju statusa mučenika nacije, invalida, veterana, člana i izgnanika u ratu „Oslobodilačke vojske Kosova“.

Prema navodima Specijalnog tužilaštva, oko 19.000 „lažnih veterana“, osoba koje nisu ispunjavale zakonske kriterijume, uvršteno je na spiskove veterana i primalo penzije od države.

Agim Čeku, koji je bio jedan od optuženih, rekao je da je čekao ovu odluku jer se, kako je naveo, sve vreme osećao nevino.

Advokat Arianit Koci rekao je da je Sud uzeo u obzir sve primedbe.

Istovremeno, Škumbin Demaljijaj (Demalijaj) čestitao je svima status veterana.

„Svim ljudima koji su bili u ratu, čestitam status veterana“, rekao je.

Kosovo sredinom 2018. potresao skandal u vezi sa korupcijom kada je specijalni tužilac Eljez Bljakaj podneo ostavku na tu funkciju zbog pretnji.

Bljakaj je jula 2018. podneo optužnicu na 64 strane protiv članova vladine Komisije, među kojima je i tadašnji ministar Kosovskih snaga bezbednosti, Rustem Beriša, kao i njegov zamenik, Agim Čeku, zbog priznavanja i verifikacije statusa „mučenika nacije, invalida, veterana, člana i izgnanika Oslobodilačke vojske Kosova“ za preko 19.000 osoba za koje se sumnja da su „lažni veterani“.

U optužnici je bilo navedeno da su osumnjičeni, u svojstvu službenih lica, namerno prekoračili nadležnosti, kako bi omogućili drugim licima da ilegalno profitiraju u kontinuitetu na štetu budžeta Kosova.

Podizanje ove optužnice u javnosti je izazvalo podeljena mišljenja.

Jedan od najvećih protivnika Bljakajeve optužnice, protiv članova ove komisije, a čiji su članovi iz redova Alijanse za budućnost Kosova i Demokratske partije Kosova, kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, nazivao je ovog tužioca „fićfirićem“ i „kradljivcem kokošaka“. Bivši pripadnici OVK iz operativne ratne zone Dukađini (Metohija) kojom je komandovao upravo Haradinaj, zahtevali su još septembra 2018. od kosovskog tužilaštva da u roku od deset dana povuče optužnicu.

Sa druge strane, EU i međunarodna zajednica pozivale su sve da se uzdrže od bilo kakvih napada na vladavinu prava, „uključujući i lične i klevetničke komentare protiv pojedinih tužilaca ili sudija“.


Tagovi: PravosuđeOVKKosovo

Povezane vesti
Najčitanije


16:03, 05.03.2021

22:32, 01.03.2021


Najnovije