22:02, 09.11.2020Izvor: Rojters, FoNet, Danas

SZO: Vakcina protiv Kovida-19 do marta 2021. godine?Vakcina protiv Kovida-19 mogla bi biti dostupna najranjivijim kategorijama ljudi do marta 2021. godine i iz temelja promeniti tok pandemije, ocenio je danas Brus Ejlvard, visoki zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO), nakon što su dve farmakološke kompanije objavile da njihova vakcina ima 90-postotnu efikasnost u sprečavanju infekcije, javlja Rojters.

szo-vakcina-protiv-kovida-19-do-marta-2021-godine

Foto: Pixabay

Brus Ejlvard je na godišnjem ministarskom sastanku SZO rekao da su privremeni rezultati zadnje faze Fizerovog ispitivanja vakcine „vrlo pozitivni“.

„Još ima puno posla, ovo su samo privremeni rezultati, ali vrlo pozitivni rezultati koji su danas došli, koji bi, nadajmo se, mogli biti vrlo obećavajući za ceo svet“, ocenio je Ejlvard, navodeći da bi o rezultaatima ispitivanja vakcine na globalnom nivou do marta iduće godine „mogli biti u prilici da temeljito promenimo smer i dinamiku ove krize“.

Eksperimentalna vakcina protiv korona virusa američkog farmakološkog diva Fizera (Pfizer) i nemačkog BioNTeka (BioNTech) ima 90-postotni efekat u sprečavanju Kovida-19, objavile su te dve kompanije u ponedjeljak, što je bi mogla bitii velika prekretnica u odbrani od pandemije koja ubrzava s više od 50 miliona zaraženih i 1,2 millona umrlih.

Čelnik SZO Tedros Adanom Gebrejesus pozdravio je „ohrabrujuće vestii o vakcini“ na Tviteru.

Fizer i BioNTek žele da konkurišu za hiitno odobrenje vakcine u Sjedinjenim Državama, što je u nadležnosti američke Agencije za hranu i lekove (FDA), verovatno do kraja novembra, a to znači da bi odluka mogla biti doneta u decembru.

Predviđanja su da bi te dve kompanije do kraja godine mogle da isporuče do 50 miliona doza vakcine, a u 2021. godini do 1,3 milijarde doza.

Efikasnošću svoje vakcine raniije danas su se pohvalili i Rusi, saopštenjem visoke zvaničnice naučnog instituta.

Ruska vakcina Sputnjik V više je od 90 odsto efikasna, izjavila je direktorka istraživačkog instituta pri ruskom ministarstvu zdravstva, pozivajući se na podatke prikupljene o vakcinisanim građanima, a ne iz ispitivanja vakcine koja još traju.

„Mi smo odgovorni za praćenje efekata vakcine Sputnjik V među građanima koji su je primili u sklopu programa masovne vakcinacije“, rekla je Oksana Drapkina iz ruskog Instituta.

Zvaničnik SZO Brus Ejlvard optimista je u pogledu sveukupnih šansi za suzbijanje pandemije, ali je upozorio da bi „akutni jaz u finansiranju“ od 4,5 milijardi dolara mogao da uspori dostupnost testova, lekova i vakcina u zemljama s malim i srednjim prihodima, navodi Rojters.


Tagovi: Korona virusSZORegion i svet

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije