14:48, 22.11.2019Izvor: Radio Kontakt Plus

"Emancipacija žena na Kosovu je emancipacija čitavog društva""Izveštaj o dobrobiti i bezbednosti žena na Kosovu", koji pruža detaljne podatke o obrascima nasilja nad ženama, stavovima prema rodnim ulogama i uticaju koji nasilje ima na živote žena koje su predmet nasilja, objavila je danas Misija OEBS-a na Kosovu.

taci-emancipacija-zena-na-kosovu-je-emancipacija-citavog-drustva

Foto: OEBS, Info služba kosovskog predsednika

Vest je ažurirana

Kosovski predsednik Hašim Tači i šef misije OEBS Jan bratu, učestvovali su na panelu koji je organizovan tom prilikom.

Kako se navodi u saopštenju OEBS-a, rezultati izveštaja pokazuju da gotovo dve trećine žena na Kosovu smatra da je nasilje nad ženama i devojčicama uobičajeno u njihovim zajednicama, dok vise od četvrtine smatra da je nasilje veoma često.

„Nasilje nad ženama je oblik rodno zasnovanog nasilja koji sprečava mnoge žene da u potpunosti učestvuju u političkom, ekonomskom i javnom životu u društvu. Ovo je jedno od najrasprostranjenijih kršenja ljudskih prava, koje obuhvata sve generacije i zajednice na Kosovu i u svetu“, kaže Jan Bratu, šef Misije OEBS-a na Kosovu.

„Mnogi statistički podaci navedeni u anketi, trebalo bi da budu poziv na delovanje svih nas. Najveća odgovornost je na relevantnim institucijama, međutim, ona se takođe odnosi i na svakog pojedinca, kako na muškarce tako i žene i aktivnu ulogu u prevenciji svih oblika rodno zasnovanog nasilja,“ - dodaje Bratu.

U saopštenju se navodi, da anketa ima za cilj da podigne svest o specifičnim izazovima sa kojima se susreću žene i devojčice, i zagovara sveobuhvatnije politike u prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama. Rezultati istraživanja pružaju činjenice, koje će doprineti smanjenju nasilja nad ženama na Kosovu.

Kako se dodaje u saopštenju, izveštaj takođe preporučuje uklanjanje jezika diskriminacije i stereotipa u školskim udžbenicima.

Tači razočaran rezultatima sprovedene ankete

Kako se navodi u saopštenju iz kabineta, Tači je nakon analize izveštaja kazao da oseća razočaranje u vezi pozicije žena, nasilja koje se vrši nad ženama, pretnji i bezbednosti kosovskog društva.

Prema njegovom mišljenju, duboke traume rata i genocida, represije i diskriminacije, izuzimanja i negiranja prava žena, duboko dotiču kosovsko društvo.

Tači je, kako se navodi u saopštenju, kazao da je u tom izveštaju našao i razloge za optimizam i ohrabrenje da se nastavi sa razvojem i transformisanjem kosovskog društva.

On je pomenuo tri bitna dostignuća iz ovog izveštaja:

„Prvo dostignuće jeste to da je Kosovo obuhvaćeno ovom bitnom studijom“; rekao je Tači, dodajući dalje da je „svestan prepreka koje su pred Kosovom u međunarodnim organizacijama.“

Dodao je da ne želi da govori o tome koliko je to velika nepravda za građane Kosova, već je izrazio zahvalnost što je Kosovo obuhvaćeno ovim istraživanjem.

„Zahvalan sam vam što ste pojedinačna prava i slobode, građana Kosova, stavili iznad svih dnevnih politika interesnih grupa ili različitih država“, rekao je on.

Tači je kazao da je drugo dostignuće što objavljeni rezultati ne prikazuju samo trenutno stanje, nego traže i uzroke i posledice, kako bi se došlo do poboljšanja.

Kazao je i da emancipacija žena na Kosovu, znači emancipaciju čitavog društva.

„Jačanje žena na Kosovu, znači jačanje principa slobode, jednakosti, dostojanstva koji važe za čitavo naše društvo“, rekao je Tači dodajući - „Podaci koje danas ovde predstavljate, doprineće argumentovanoj debati. Vaše preporuke će pomoći u preduzimanju koraka za poboljšanje pozicije žena u kosovskom društvu. Istina je da mi jesmo načinili velike korake napred u jačanju položaja žene i unapređenju njene uloge u društvu. Ali, to je samo početak“, rekao je Tači.

On je dodao je dug put ka potpunoj rodnoj jednakosti u kosovskom društvu.

„Sa našom posvećenošću i znanjem, i vašom podrškom, nastavićemo da idemo napred, dok se svaka žena, svaka devojka, ne oseti jednakom u našem društvu. Dok se ne oseti sigurnom, prihvaćenom, zaštićenom, jednakom i slobodnom“, rekao je Tači.Tagovi: Hašim TačiOEBS

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije