13:28, 11.10.2018Izvor: Tanjug

Taci: Evroparlamentarci shvatili šta je najrealnija opcijaPRIŠTINA - Kosovski predsednik Hašim Tači zahvalio je Spoljnopolitickom odboru Evropskog parlamenta, koji je prihvatio Izveštaj o napretku Prištine, a u kojem je sadržan i kompromisni amandman o mogućoj opciji "korekcije granice između Kosova i Srbije". 

taci-evroparlamentarci-shvatili-sta-je-najrealnija-opcija

Foto: Profimedia

"Pozdravljam i zahvaljujem evropskim poslanicima na izglasavanju podrške viznoj liberalizaciji i konačnom mirovnom sporazumu između Kosova i Srbije u Spoljnopolitičkom odboru Evroskog parlamenta", napisao je Tači na svom Fejsbuk profilu.

Smatra da je podrška viznoj liberalizaciji ne samo zaslužena, već, kako kaže, i nepravedno odložena. 

"O konačnoj fazi dijaloga za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, pozdravljam činjenicu da Spoljnopolitički odbor EP poziva na sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum, koji će prihvatiti sve strane, koji će osigurati multietnički karakter naših zemalja i neće praviti granice duž etničkih linija", naveo je Tači. 

Smatra da je takav pristup u Izveštaju, koji će, kako očekuje, biti izglasan i na plenarnoj sednici, "identičan našem pristupu i argumentima za konačni sporazum". 

"Nacrt je dokaz da su evropski poslanici shvatili šta je najizvesnija i najrealnija opcija za konačan sporazum, koji će osigurati da Srbija prizna Kosova i članstvo (Kosova) u EU, NATO i UN", naveo je Tači.

Nada se, kaže, da će navedeni nacrt pomoći svima na Kosovu, odnosno institucijama i političkim partijama, da razumeju koja opcija može da dovede do konačnog sprozuma. 

"Evropski parlament je jedina institucija koja se prema Kosovu odnosi kao prema nezavisnoj i suverenoj državi. Stoga glasanje u tom odboru je snažna podrška konačnom sporazumu, koji će pomoći da se prevaziđe trenutno opasni status kvo koji pokazuje pogoršavajuće tendencije ne samo za Kosovo, nego i za region", napisao je Tači na Fejsbuku.


Tagovi: KosovoHašim TačiEUSrbijaDijalogLiberalizacija viza

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije