15:47, 13.02.2019Izvor: KoSSev

Tači i Kosnet: Neophodno je ukinuti sve prepreke kako bi se dijalog nastavio„Neophodno je ukinuti sve prepreke kako bi se dijalog nastavio“, zajednička je poruka sa današnjeg sastanka kosovskog predsednika Hašima Tačija i američkog ambasadora u Prištini Filipa Kosneta, navodi se u saopštenju iz Tačijevog kabineta.

taci-i-kosnet-neophodno-je-ukinuti-sve-prepreke-kako-bi-se-dijalog-nastavio

Foto: president-ksgov.net

Ovom sastanku prethodilo je pismo američkih zvaničnika upućeno kosovskim liderima, u kojem se upozorava kosovska Vlada da dok ne suspenduje odluke o taksama ne može da očekuje da se odnosi Kosova i SAD "vrate na prethodan, zavidni nivo".

„Kosovo i SAD dele zajedničke vrednosti, principe i ciljeve. U ovom slučaju, naš zajednički cilj je da izgradimo održiv mir i stabilnost na Kosovu i u regionu, kao preduslov za prosperitet naše zemlje. Ključno za mir je postizanje mirovnog, inkluzivnog i konačnog sporazuma između Kosova i Srbije,“ izjavio je Tači.

Tači i Kosnet su se složili, da je neophodno ukinuti sve prepreke nastavku dijaloga sa Srbijom, što bi otvorilo put mirovnom sporazumu, navodi se u saopštenju.

„Partnerstvo i prijateljstvo sa SAD je ključno za Kosovo. Kosovo je do ovde došlo zahvaljujući sveobuhvatne podrške SAD,“ zaključio je Tači.

Podsećamo, u jučerašnjem pismu američkih zvaničnika upućenom kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, predsedniku Skupštine, Kadriju Veseljiju i premijeru, Ramušu Haradinaju, izražava se neverica zbog "olake" odluke Kosova da "ignoriše savete" SAD i upozorava kosovska Vlada da, dok ne suspenduje odluke o taksama, ne može da očekuje da se odnosi Kosova i SAD "vrate na prethodan, zavidni nivo".

Nakon pisma, usledila je nenajavljena večera, kojoj su pored Tačija i Haradinaja, prisustvovali i kosovski ministri spoljnih poslova, trgovine, unutrašnjih poslova i infrastrukture - Bedžet Pacoli, Endrit Šalja, Ekrem Mustafa i Palj Ljekaj. 

Zaključak ovog sastanka bio je, da Vlada neće ukinuti odluku o taksama, a premijer je pozvao svoje koalicione partnere da budu ujedinjeni i istraju u odluci da ne ukinu takse.


Tagovi: Hašim TačiFilip KosnetTaksa

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije