20:15, 13.07.2020Izvor: Beta, Danas

Tači: Moj advokat je odgovarao na pitanja i interesovanja tužilaštvaKosovski predsednik Hašim Tači je po izlasku iz prostorija Haškog tribunala izjavio da je njegov advokat Amerikanac Pjer Ričard Prosper odgovarao na pitanja i interesovanja Specijalnog tužilaštva i da će se ispitivanje nastaviti sutra.

taci-moj-advokat-je-odgovarao-na-pitanja-i-interesovanja-tuzilastva

AP /Phil Nijhuis

Tači se pre ulaska u zgradu Specijalnog suda u Hagu obratio novinarima rekavši da je „spreman da se suoči sa novim izazovom i da uspe za svog sina, porodicu, narod i svoju zemlju“.

„Niko ne može promeniti istoriju – ovo je cena za slobodu. Verujem u mir, istinu, pomirenje i pravdu. Verujem u dijalog i dobre odnose sa svim susedima. Kosovo je priča o uspehu. Jako sam ponosan. Pravac ka kojem Kosovo ide je članstvo u EU, NATO i večno prijateljstvo sa SAD“, rekao je Tači.

Kancelarija specijalizovanog tužioca saopštila je 24. juna da se Tači i lider DPK Kadri Veselji nalaze na njihovoj optužnici koju su, krajem aprila, podneli Specijalnom sudu na potvrdu.

Tači, Veselji, ali i druga lica, čija imena tada nisu saopštena, se u optužnici terete za „niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje“.

U optužnici se navodi da oni snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici.

Ovaj sud je dva zvaničnika optužio tada i da su ometali i podrivali rad tog suda, sprovodeći čak i tajnu kampanju za ukidanje zakona o Specijalizovanim većima.


Tagovi: Hašim TačiSpecijalni sudOVKRatni zločinHag

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije