22:43, 16.07.2020Izvor: Radio Slobodna Evropa

Tači: Na tužiocu i sudiji je da ocene moje svedočenjeNakon četiri dana rada, završeno je saslušanje kosovskog predsednika Hašima Tačija, u Specijalnom sudu sa sedištem u Hagu.

taci-na-tuziocu-i-sudiji-je-da-procene-moje-svedocenje

Eva Plevler (Reuters)

Radio Slobodna Evropa na albanskom jeziku piše da se nakon saslušavanja u Specijalnom sudu Tači obratio medijima, kazao da je dao svoj iskaz i da očekuje da tužilac i sudija daju poslednju reč kada je u pitanju njegovo svedočenje.

Novinare je zanimalo da li se Tači tokom saslušanja susreo sa pitanjima koja su se ticala navodnih posleratnih i zločina u "Žutoj kući". Tači je rekao da ga tužilaštvo nije pitalo ništa o tome.

"Ne mogu da govorim o svom četvorodnevnom saslušanju. Međutim mogu da vam priznam, da pitanja u vezi toga nisu upućena na moju adresu u proteklom periodu", dodao je Tači.

Naglasio je, da je pred tužiocem Specijalnog tužilaštva odgovarao na pitanjima koja se tiču ​​njegovog delovanja tokom sukoba na Kosovu.

"Tokom ova četiri dana pokušao sam da razjasnim i pružim informacije o svojoj ulozi tokom rata. Uprkos činjenici da je moje svedočenje dugo trajalo, smatram da su saslušanja bila produktivna. Sada je na tužiocu i sudiji da moje svedočenje ocene nepristrasno, profesionalno i pošteno. Tako će doći do zaključka da nisam počinio nikakav zločin", kazao je Tači.

Prema njegovim rečima, nekadašnja OVK u sukobima na Kosovu borila se za slobodu. Tači je naglaasio, da je Kosovo imalo podršku "demokratskog sveta" - SAD-a, Evropske unije i NATO-a.

"Naša istorija jeste bolna i ponosna, ali je čista kao suza i niko je ne može promeniti", kazao je Tači.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu je 24. aprila 2020. podnelo na ispitivanje optužnicu protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija, lidera DPK Kadrija Veseljija i još nekoliko lica koja se terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

Sudija za prethodni postupak, počevši od aprila, ima najviše šest meseci da potvrdi ili odbaci optužnicu.


Tagovi: Hašim TačiSpecijalni sudHagKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije