16:24, 18.09.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Tači odlikovao Trampa Ordenom slobodeKosovski predsednik Hašim Tači odlikovao je Ordenom slobode predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa „u znak zahvalnosti na njegovom doprinosu slobodi Kosova, jačanju mira i stabilnosti u regionu“. Tači je takođe pozvao Trampa da poseti Kosovo u bliskoj budućnosti.

taci-odlikovao-trampa-ordenom-slobode

Foto: Kabinet kosovskog predsednika

Tači je u pismu upućenom Trampu izjavio da „sporazum o ekonomskoj normalizaciji između Kosova i Srbije ne bi bio moguć bez njegovog snažnog rukovodstva i rukovodstva Sjedinjenih Američkih Država“, navodi se u saopštenju iz kabineta kosovskog predsednika.

U nastavku, prenosimo pismo Tačija upućeno američkom predsedniku Donaldu Trampu:

„Poštovani g. predsedniče,

Želim da vam izrazim svoju duboku zahvalnost na vašem ličnom doprinosu u postizanju sporazuma o ekonomskoj normalizaciji između Kosova i Srbije. Ovaj sporazum je napredak od izuzetnog značaja za zaključivanje vekovnog sukoba između naših naroda. Nakon decenija blokade i stagnacije u pregovorima, zahvaljujući vašem hrabrom rukovodstvu postigli smo ovaj istorijski sporazum.

Kosovski narod će doživotno biti zahvalan Sjedinjenim Američkim Državama – našem spasiocu u najmračnijim danima, koji je uz nas i dan-danas.

Dozvolite mi da vas uverim da je Kosovo i dalje posvećeno održivom miru i dugoročnom prosperitetu na Zapadnom Balkanu. Radili smo puno tokom ovih godina i pripremili smo da damo naš doprinos miru i bezbednosti u svetu. Takođe smo nepokolebivi u našoj posvećenosti u postizanju sporazuma koji će rešiti sva otvorena pitanja i koji će doneti međusobno priznanje između Kosova i Srbije.

Jasnije je nego ikada pre, da se to može postići samo pod rukovodstvom Sjedinjenih Američkih Država. Vaša uloga je vitalna. Kosovo je zaista blagosloveno što ima vašu nepokolebljivu podršku u ispunjenju njegovih težnji.

G. predsedniče, čast mi je da vam kao predsednik Republike Kosovo, u znak zahvalnosti na vašem ličnom doprinosu za slobodu Kosova, postizanje mira i privrednog prosperiteta, dodelim Orden slobode.

Sporazum koji je potpisan u Beloj kući ne bi bio moguć bez energije, jasne težnje i direktnog, nepokolebljivog i vernog angažovanja vašeg savetnika za nacionalnu bezbednost g. Roberta O’Brajena  i vašeg posebnog izaslanika, ambasadora g. Ričarda Grenela. U znak zahvalnosti za njihove napore, takođe sam podelio Predsedničku medalju zasluga O’Brajenu i g. Grenelu, zbog njihovih posebnih zasluga u postizanju istorijskog sporazuma između Kosova i Srbije koji je potpisan u Vašingtonu.

U ime kosovskog naroda, zadovoljstvo mi je da vas pozovem da posetite Kosovo i da se uverite u napredak koji ste vi omogućili. Bila bi mi velika čast da vas dočekam i da vam predstavim najviše pro američki narod na svetu.

Iskreno,

Hašim Tači“


Tagovi: Hašim TačiDonald Tramp

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije