09:45, 13.07.2020Izvor: Top Channel TV, Beta, N1

"Optužnica pred Specijalnim sudom je cena za slobodu Kosova"Kosovski predsednik Hašim Tači je izjavio da je moguće da su možda napravili političke greške i političke ustupke, da je tačno da su prekršili zakone sistema Slobodana Miloševića, na šta je veoma ponosan kao pojedinac, ali je dodao da je takođe tačno da nisu prekršili ni jednu klauzulu međunarodnog prava ni pod kojim uslovima, kao i da je optužnica haškog Specijalnog suda cena slobode.

taci-optuznica-pred-specijalnim-sudom-je-cena-za-slobodu-kosova

Foto: N1

Pred polazak za Hag kosovski predsednik je u intervju za Top Channel TV, govoreći o suočavanju sa Specijalnim tužilaštvom u ponedeljak, rekao da će on preuzeti potpunu odgovornost za okolnosti stvorene u skladu sa građanskim, ustavnim i zakonskim obavezama.

"Znam da je bila istorijska nepravda kada su osnovana ova Specijalizovana veća, ali želim da danas naglasim da je to bila veoma ozbiljna odluka Skupštine Republike Kosovo, ali strateški ispravna odluka, jer nam je potrebno poverenje u zapadni svet, posebno u naše saveznike koji su nam pomogli u osvajanju slobode i nezavisnosti Kosova kao što su SAD, NATO i EU", kazao je on.

Prilikom formiranja Specijalnog suda, prema Tačiju, Kosovo je bilo u situaciji da bira između nastavka puta sa NATO, SAD i EU, ili ostajanja u rukama zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova ili da pitanje Specijalizovanih komora bude prebačeno u Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Stoga, želim da naglasim da razumem kritička mišljenja o uspostavljanju Specijalizovanih komora, ali i dalje čvrsto verujem u odbranu ispravne odluke Skupštine Republike Kosovo kao poštene i strateške odluke. Sada je na svima nama kao saborcima i institucijama države da budemo na čelu obaveza institucionalne stabilnosti za dobro upravljanje gledajući u budućnost, jer ponavljam da niko neće moći da promeni istinu i istoriju", rekao je on.

"Kosovo je žrtva. Na Kosovu se desio genocid i etničko čišćenje, ali suočeni smo sa ovom novom okolnošću, okolnošću plaćanja cene slobode", kazao je kosovski predsednik.

Kazao je da još uvek nije odredio ko će voditi njegovu ekipu odbrane, ali da će doprineti otkrivanju istine i ostvarivanju pravde.

"Naš rat je čist, pravo iz građanskog, oružanog pokreta koji je kao osnovu imao mirnodopski pokret koji je bio jedan od najuspešnijih pokreta na svetu, jer je vodio bitku protiv genocidnog aparata, etničkog čišćenja i istovremeno protiv režima koji je izvršio masakre i genocide poput onih u Srebrenici i šire", kazao je Tači.


Tagovi: Hašim TačiSpecijalni sudHagKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije