11:51, 24.03.2020Izvor: Gazeta Express / KoSSev

Tači se obratio kosovskom Ustavnom sudu, pozvao Kurtija da poništi odluku o policijskom časuUzevši u obzir da je odluka o ograničavanju kretanja građana u pojedinim intervalima neustavna odlučio sam da se obratim Ustavnom sudu sa zahtevom za poništenje, poručio je kosovski predsednik Hašim Tači, na današnjoj konferenciji za štampu. Isti zahtev uputio je pismom i kosovskom premijeru, Aljbinu Kurtiju.

taci-se-obratio-kosovskom-ustavnom-sudu-pozvao-kurtija-da-ponisti-odluku-o-policijskom-casu

Foto: Anadolu Agency

Kosovska vlada sinoć je donela još jednu meru u borbi protiv koronavirusa a kojom se zabranjuje kretanje građana i privatnih vozila u dva termina – u periodu od 10:00 do 16:00 i drugi u periodu od 20:00 do 06:00.

Odluka je stupila na snagu danas, a kosovski predsednik je već juče izrazio negodovanje, najavivši da će se obratiti Ustavnom sudu na Kosovu, uz poziv policiji i institucijama da ne sprovode ovu odluku,

Tači i danas poručuje da „niko nema pravo da krši zakone zbog političkih interesa“.

Podsetio je da je vlada u prošlosti odbila da proglasi vanredno stanje, ali i pozvao na međusobno jedinstvo i solidarnost.

„Pre samo nekoliko dana premijer se tvrdoglavo usprotivio vanrednom stanju“, prenosi Gazeta Express.

Navodi da je Kurti stvorio paniku među građanima uvođenjem ove mere, te da je njom primorao građane da ujutru izađu u nabavku čime je stvoren rizik „masovnog širenja virusa korona“.

Tvrdi i da se ujedno obratio Kurtiju pismom, kojim ga je pozvao da preispita odluku o ograničenju kretanja.

„Preispitajmo odluku koja je stvorila paniku, strah, teskobu i neizvesnost“ dodao je Tači, pozvaviši ga da to učini do odluke Ustavnog suda.

Negodovanje povodom sinoćne odluke izrazio je i bivši kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, ali i Kurtijev koalicioni partner, Isa Mustafa.

Prema članu 56 kosovskog Ustava, kojim se definišu prava i osnovne slobode tokom vanrednog stanja, navodi se da se „odstupanje od Ustavom zaštićenih prava i osnovnih sloboda, može ograničiti samo nakon objavljivanja vanrednog stanja i samo onoliko koliko je to neophodno u datim okolnostima“.

Međutim, vanredno stanje nije uvedeno iako je to uredbom od skupštine zahtevao kosovski predsednik, Hašim Tači. Uvođenju vanrednog stanja protivi se Samoopredeljenje.


Tagovi: Hašim TačiAljbin KurtiVlada KosovaKorona virus

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije