Kfor: O bezbednosti tokom glasanja brinuće policija

Vanredne izbore 23. aprila u opštinama na severu Kosova obezbeđivaće policija, saopšteno je iz Kfora, a njegovi vojnici će biti spremni da reaguju u slučaju potrebe.
Image

„Povodom izbora zakazanih za 23. april u severnim opštinama, obezbeđenje će vršiti Kosovska policija. KFOR nastavlja da prati situaciju i drži svoje jedinice na visokom nivou spremnosti da se suoče sa svakim mogućim scenarijom, ali čeka da kosovske institucije efikasno upravljaju situacijom”, navodi se u saopštenju Kfora medijima u Prištini.

Ističe se da misija koju vodi NATO ostaje u potpunosti fokusirana na svakodnevno sprovođenje svog mandata – koji proizilazi iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999 – da obezbedi bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu.

Prištinske vlasti postavljaju kontejnere koji će služiti kao birački centri za vanredne lokalne izbore na severu Kosova.

Glasanje je najavljeno u opštinama Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, naseljene većinom srpskim stanovništvom.

Najveća stranka među Srbima na Kosovu – Srpska lista, najavila je da neće učestvovati na izborima, jer nisu ispunjeni uslovi iz novembra prošle godine za formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenja specijalnih jednica policije sa severa.

Tada su, predvođeni Srpskom listom, Srbi na severu napustili sve kosovske institucije, uključujući i lokalne administracije i opštinske skupštine.

Vlasti u Prištini su najpre vanredne izbore na severu zakazale za decembar prošle godine, da bi ih zbog protesta Srba, odložili za 23. april.

Zbog najavljenog bojkota glasanja, Centralna izborna komisija je odlučila da izbore održi na redukovanom broju biračkih mesta, na kojima će u većini biti postavljeni kontejneri.

Među prijavljenim kandidatima za predsednike u četiri opštine dvoje su Srbi.

Partija kosovskih Srba prijavila je Aleksandra Jablanovića za gradonačelnika Leposavića, a Slađana Pantović biće nezavisni kandidat za predsednika opštine Zvečan.

Ostali prijavljeni kandidati su albanske nacionalnosti iz stranaka zastupljenih na najvišem nivou, u parlamentu u Prištini.

Pokret Samopredeljenje i Demokratska partija Kosova imaće kandidate za predsednike u sve četiri opštine, Leposaviću, Zubinom Potoku, Zvečanu i Severnoj Mitrovici.

U severnom delu Mitrovice kandidata će imati i GI „Mitrovica“, Betima Osmanija.

RTS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.