14:16, 07.12.2019Izvor: Radio Kontakt Plus

Tači u Berlinu: EU dvostrukim standardima blokira države saradnice, a države ucenjivače nagrađujeKosovski predsednik Hašim Tači, na konferenciji u organiziciji Instituta "Istok-Zapad“", kao glavni panelista govorio je o procesu dijaloga Kosova i Srbije.

taci-u-berlinu-eu-dvostrukim-standardima-blokira-drzave-saradnice-a-drzave-ucenjivace-nagraduje

Foto: info služba kosovskog predsednika

Tači je na panelu kazao, da u vreme kada se održava Samit NATO-a u Londonu, predsednik Srbije odlazi u Rusiju, te da je to poruka njegove orijentacije, navodi se u saopštenju kabineta kosovskog predsednika.

„Ovo je poruka o orijentaciji Srbije. Takođe smo tokom jučerašnjeg dana čuli izjave srpskih lidera koji negiraju zločine i genocid na Kosovu“, kaže Tači.

Dodao je, da odnosi Kosova i Srbije ne utiču samo na ta dve subjekta, nego i na stabilnost regiona i EU.

Govoreći o evroatlantskoj perspektivi država Zapadnog Balkana, Tači je istakao da Kosovo treba da dobije liberalizaciju viza što je pre moguće.

„To ne vidimo kao poklon, to je nešto što Kosovo zaslužuje i ispunilo je kriterijume da to i dobije. Kao drugo,  otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, mora se desiti u bliskoj budućnosti. Blokiranje pregovora je bila loša poruka čitavom Zapadnom Balkanu“.

Pred državnim predstavnicima SAD-a, EU i predstavnicima civilnog društva, Tači je rekao da EU ima dvostruke standarde, dodaje se u saopštenju kabineta kosovskog predsednika.

„Dok se Kosovo blokira liberalizacijom, a Makedonija i Albanija otvaranjem pregovora, Srbiji se obećava otvaranje novih poglavlja. Dakle, vidimo da se nagrađuju oni koji ucenjuju EU odnosima sa Rusijom“, rekao je on

Prema mišljenju Tačija, kada su započeti razgovori 2012. godine, jedno od nepisanih pravila je bilo da se ne uslovljava proces, a sada se taksa koristi za uslovljavanje dijaloga.

„Kako da napredujemo? Iz iskustva u dosadašnjim procesima, želim da pomenem dve stvari. Kao prvo, jedinstvo država Kvinte, koje je ključno za dalji nastavak ovog procesa. I drugo, potpuna koordinacija SAD-a sa EU, iako ni ta koordinacija ne znači ništa, kada zemlje Evropske unije nije briga šta je EU odlučila. Neke od njih još uvek izazivaju mnogo konfuzija u našim državama, kako kod političara, tako i kod građana“, istakao je kosovski predsednik.

On je dodao, da dijalog i konačni sporazum Beograda i Prištine nemaju alternativu, kada je stabilnost Balkana u pitanju.

Tači je govorio i o izbornom procesu na Kosovu i o naporima u stvaranju nove Vlade.

Kazao je, da je Kosovo uspešno položilo test demokratije, bez obzira na izborni rezultat.

„Partija koja je pobedila treba da otpočne formiranje Vlade. Želim da istaknem da će se svaki proces sa Srbijom tretirati na nivou dve suverene države uz politički konsenzus na Kosovu. Ja sam predsednik i uložiću napore u postizanje unutrašnjeg konsenzusa na Kosovu. Polarizacije ne prestaju u pluralističkom sistemu, ali došlo je vreme da imamo paket prioriteta između pozicije i opozicije, kako po tim pitanjima ne bi bilo razlika“.


Tagovi: Hašim TačiEU

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije