15:18, 17.04.2019Izvor: Beta

Tači: U Berlinu neće biti predloga za sporazumKosovski predsednik Hašim Tači je izjavio da na sastanku u Berlinu 29. aprila neće biti predloženog plana za sporazum između Kosova i Srbije i da sastanak nema neku tajnu agendu. 

taci-u-berlinu-nece-biti-predloga-za-sporazum

Foto: Profimedia

"Očekujemo da će na kraju sastanak rezultirati opštom retoričkom izjavom unapred dogovorenom između učesnika, koja će, između ostalog, potvrditi barem evropsku perspektivu našeg regiona, produbiti reforme, posebno u oblasti vladavine prava, i koja će naglasiti neophodnost normalizacije odnosa između Kosova i Srbije”, napisao je Tači na Fejsbuku.

Tači je istakao da bi bilo razočaravajuće ako Francuska i Nemačka ne usklade svoje stavove o odluci za liberalizaciju viznog režima za građane Kosova.

"Za Kosovo bi bilo očajno ako na ovom sastanku Francuska i Nemačka ne usklade svoje stavove o odluci o viznoj liberalizaciji za naše građane. Kosovo je i dalje jedina izolovana zemlja u Evropi. Stoga, priča o evropskoj perspektivi Kosova, čak i ako je samo retorička, više je nego licemerje“, napisao je Tači na Fejsbuku.

U poslednja dva dana u medijima su se pojavili napisi da će na sastanku u Berlinu biti utvrđen okvir onoga što će biti pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i da će prema nekima predložiti plan prema kojem sever Kosova dobija specijalni status, dok prištinski portal gazetaexpress.com piše da će se obezbediti teritorijalni integritet Kosova, ali će i Srbija uživati neki suverenitet nad Srbima na Kosovu i nad srpskim svetinjama.


Tagovi: Hašim TačiSporazum BG - PR

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije