09:16, 10.08.2018Izvor: Rojters

Tači za sudiju imenovao Radomira Labana, osuđenog za korupcijuPRIŠTINA- Radomira Labana, koji je pobegao iz centralne Srbije kako bi izbegao zatvorsku kaznu na koju je osuđen zbog korupcije, kosovski predsednik Hašim Tači imenovao je za sudiju kosovskog Ustavnog suda.

taci-za-sudiju-imenovao-radomira-labana-osudenog-za-korupciju

Foto: Beta

"On je i dalje tražena osoba za beogradske vlasti. Postoji crvena poternica Interpola i ako izađe iz zemlje, njegovo ime će se pojaviti na bilo kom aerodromu", navodi agencija Rojters pozivajući se na visoko pozicionirani izvor iz policije.

Laban će biti jedan od devet sudija u ustavnom sudu, čime će popuniti jedno od mesta koje je određeno za "predstavnike manjina", navodi Rojters.

Britanska agencija podseća da su Labana imenovali srpski poslanici na Kosovu i da je njegovo imenovanje odobreno prilikom glasanja u parlamentu u maju, ali da su opozicija i pravosudno nadzorno telo apelovali na Tačija da ga ne imenuje dok se ne izvrše sve bezbednosne provere.

Prema sudskim dokumentima Srbije, Laban je osuđen 2011. godine na šest godina zatvora za korupciju, kao zvaničnik srpske carine.

On je odslužio pola kazne dok se nalazio u pritvoru i dok je čekao suđenje, u periodu između 2006. i 2009. godine.

Nakon suđenja, Laban je privremeno pušten na slobodu, dok ne dobije poziv da odsluži ostatak kazne, ali je pobegao na Kosovo.

Prošle godine, sud u Kraljevu objavio je nalog za hapšenje Labana, u kojem je zatražio da on bude predat Srbiji.


Tagovi: PravosuđeKosovoHašim Tači

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije