08:10, 18.03.2020Izvor: RTS

Tači zatražio od kosovske skupštine da uvede vanredno stanje zbog koronavirusaKosovski predsednik Hašim Tači pozvao je parlament u Prištini da proglasi vanredno stanje zbog situacije sa koronavirusom.

taci-zatrazio-od-kosovske-skupstine-da-uvede-vanredno-stanje-zbog-koronavirusa

RTS/Andrija Igić

"Predložiću Skupštini dekret o vanrednom stanju na Kosovu. Vanredno stanje na Kosovu uključuje mobilizaciju Kosovskih bezbednosnih snaga na čitavoj teritoriji Kosova", rekao je Tači na konferenciji za novinare u Prištini.

"Nalazimo se u situaciji koja ranije nije bila ispoljena i kao država moramo da preuzmemo odgovornosti koje nam pripadaju, bilo bi neodgovorno da ne odgovorimo", naveo je Tači.

Tači se zahvalio policiji, pripadnicima KBS-a i svima koji se suočavaju sa prevencijom koronavirusa.

Predlog o vanrednom stanju biće predat skupštini uz predviđene mere, o kojima će Tači, kako je rekao, odmah obavestiti građane.

Za usvajanje predloga o uvođenju vanrednog stanja potrebna je podrška dve trećine poslanika.

Zamenik kosovskog premijera Haki Abazi izjavio je da će premijer Aljbin Kurti odbaciti Tačijev predlog.

"Videli smo poziv predsednika, ali smatramo da je ovo mešanje u rad vlade. Od američke i britanske ambasade dobili smo pohvale za naš rad. Premijer je rekao da nije saglasan sa ekstremnim predlogom predsednika. Videćemo u budućnosti ako bude bilo potrebe. Trenutno nam takva mera nije potrebna", naglasio je Abazi.

Vlasti u Prištini potvrdili su još dva slučaja zaraze virusom Kovid – 19, čime se broj obolelih povećao na 19.


Tagovi: Hašim TačiKorona virus

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije