09:32, 16.10.2020Izvor: Tanjug, RTS

Tači: ZSO samo u ustavnim okvirima, nećemo Republiku SrpskuKosovski predsednik Hašim Tači ponovio je stav Prištine da Zajednica srpskih opština, koju, prema njegovim rečima, Srbija pokušava da vrati za pregovarački sto, nije tehničko pitanje i da neće biti promene ustava po tom pitanju.

taci-zso-samo-u-ustavnim-okvirima-necemo-republiku-srpsku

N1

Hašim Tači, koji se sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom sreo pre tri dana, ponovio je da je kosovski ustavni sud dao svoje mišljenje i da neće preduzimati dalje korake po pitanju Zajednice srpskih opština.

"Zajednica uopšte nije tehničko pitanje, imamo i mišljenje Ustavnog suda, imamo obavezu da je sprovedemo. Kosovo nema obavezu da preduzima dalje korake, bilo koji pomak iz tog okvira znači Republiku Srpsku, to je ulazak u proces napada na državu Kosovo iznutra, posebno kada Srbija nije spremna da prizna Kosovo, sa ovom zajednicom", prenosi Gazeta ekspres Tačijevu izjavu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je posle sastanka sa Lajčakom da će se Srbija držati dogovorenog plana implementacije, da će insistirati na ispunjavanju Briselskog sporazuma, odnosno na formiranju Zajednice srpskih opština, ali ne kao nevladine organizacije, što bi jedino bilo u skladu sa sadašnjim kosovskim ustavom.


Tagovi: Hašim TačiMiroslav LajčakAleksandar VučićZSO

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije