20:33, 19.11.2019Izvor: KoSSev

Tekst optužnice za ubistvo Olivera Ivanovića završen i poslat na prevođenjeTekst optužnice za slučaj ubistva Olivera Ivanovića je završen i poslat na prevođenje, potvrdio je za portal KoSSev Mahmut Haljimi, advokat Marka Rošića, jednog od sedam, kako je javnosti poznato, do sada osumnjičenih za umešanost u slučaj ubistva.

tekst-optuznice-za-ubistvo-ivanovica-zavrsen-i-poslat-na-prevodenje

Radio Kontakt Plus

Rošićev advokat pozvao se na navode specijalnog tužioca, Sulja Hodže.

Specijalni tužilac nadležan za slučaj ubistva Olivera Ivanovića, Sulj Hodža, još 1. novembra kazao je da će u roku od 15 do 20 dana biti podignute optužnice protiv osumnjičenih, Marka Rošića i Nedeljka Spasojevića, kao i da se radi na tome da se podigne "zajednička optužnica" protiv svih osumnjičenih.

Hodža je tada ujedno rekao da ovo tužilaštvo ima nova saznanja u vezi sa slučajem ubistva srpskog političara, ali da će ona biti poznata za javnost u trenutku kada se podignu optužnice.

Devetnaest dana kasnije, optužnica još nije podignuta, ali kako je za portal KoSSev potvrdio advokat Marka Rošića, tekst je završen i poslat na prevođenje.

"Optužnica nije podignuta, čekamo. Juče mi je (specijalni tužilac Kosova, Sulj Hodža) rekao da je optužnica završena i da je poslata na prevođenje i zbog toga mora da se kasni malo".

Kada će biti podignuta, ko su osumnjičeni, da li su u pitanju pojedinačne ili grupna optužnica, šta se osumnjičenima stavlja na teret, Haljimiju nije poznato, te navodi da će morati da se sačeka njeno obelodanjivanje, odnosno, zvanično podizanje.

Korenica: Od toga nema ništa, samo se kupuje vreme

Sa druge strane, Faruk Korenica, advokat pripadnika Kosovske policije, Nedeljka Spasojevića, koji se takođe sumnjiči za umešanost u ubistvo Ivanovića, nema nikakva nova saznanja o mogućnosti podizanja optužnice.

"Osim praznog obećanja koje je dato pre skoro mesec dana, da će optužnica biti podignuta za 15 dana, a evo skoro mesec je prošao, ništa nemam", kaže Korenica u telefonskom razgovoru za KoSSev.

Korenica smatra da optužnica ne bi trebalo ni da se podiže, te da bi trebalo čak i da se "obustavi istraga".

"Onog trenutka kada tužilac ima dobro osnovanu sumnju, njemu su otvorena vrata da podigne optužnicu, ali ako neko 12 meseci navodno skuplja dokaze za nešto, a nema nikakvog rezultata, faktički istraga i ne postoji".

Komentarišući navode specijalnog tužioca, iznete pre 19 dana o tome da postoje nova saznanja o ovom slučaju koja će biti poznata javnosti kada se podigne optužnica, Korenica postavlja pitanje - gde su bili ti dokazi tokom ovih 10 meseci?

"Zakonom je regulisano da istraga mora da traje što kraće, ona ne sme da se pretvori u glavni pretres. Prema tome, od toga nema ništa, taj čovek (Nedeljko Spasojević) je bio dostupan vlastima uvek i nažalost, nakon atentata na Olivera Ivanovića, neko hoće samo da vremenom dokaže da je navodno sve uradio da bi na kraju rekao on ili sud - izvinite ali ovde nema ništa".

A najteže je, kako kaže, Spasojeviću i njegovoj porodici, jer se u pritvoru nalazi još od 23. novembra 2018. godine.

"Zaboravlja se da oko okrivljenog, bilo ko da je u pitanju i da je najveći ubica, ima oko 20 do 50 lica koji ga mnogo vole".

Specijalno tužilaštvo Kosova bez odgovora

Zvanične potvrde o završetku teksta optužnice nema, jer je Specijalni tužilac Hodža odbio da odgovori na pitanja novinara portala KoSSev.

Sulj Hodža je kazao da se za sve informacije o slučajevima Specijalnog tužilaštva obrate portparolu Ekremu Ljutfiuu. Ljutfiu, međutim, sa druge strane, nije mogao da odgovori na pitanja, jer, kako je rekao, "ne govori srpski i engleski".

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. i do sada nijedna optužnica nije podignuta.


Tagovi: PravosuđeOliver IvanovićUbistvo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije