19:00, 23.01.2022 Izvor: Tanjug, Radio Kontakt Plus

Tiodorović: Vanredna epidemiološka slika u Srbiji, veliki broj zaraženih zbog kašnjenja s meramaEpidemiološka slika u Srbiji je vanredna s obzirom na to da je zabeležen rekordan broj novozaraženih pacijenata, kazao je epidemiolog Branislav Tiodorović i istakao da je to bio razlog zašto se zalagao da se odloži polazak đaka u škole.

tiodorovic-vanredna-epidemioloska-slika-u-srbiji-veliki-broj-zarazenih-zbog-kasnjenja-s-merama

Foto: AA

Mali procenat vakcinisanh građana, kao i kašnjenje sa donošenjem rigoroznih mera, uzrok je velikog broja novozaraženih pacijenata, naveo je. 

Tiodorović je za Tanjug istakao da konačne odluke o merama donosi vlada i da se prilikom donošenja odluka mora uzeti u obzir i očuvanje ekonomskog sistema u zemlji.

"I jedno i drugo je veoma važno, dakle zdravlje pre svega, ali moramo održati ekonomiju, jer bez nje nećemo održati zdravlje", poručio je Tiodorović.

Prema njegovim rečima, u ovom talasu konstatovan je i povećan broj zaražene dece. Naveo je da je u ranijim talasima po ambulanti bilo zaraženo oko 12 dece, a sada u većim gradovima taj broj dostiže i 150.

Tiodorović je rekao da su epidemiolozi bili saglasni sa pedijatrima da se odloži polazak u škole, ali je objasnio da je preovladala odluka da se deca vrate u školske klupe zbog činjenice da su "dosta propustili" onlajn nastavom, bez obzira na to što je ovaj model bio dobro organizovan.

"Najbolji način vaspitanja i obrazovanja je da deca idu u školu, a to se nije moglo obezbediti uvek, te je za posledicu imalo to da su deca prilično izgubila u protekle dve godine", kazao je Tiodorović.

Kao još jedan razlog zašto je doneta odluka o polasku u školu Tiodorović je naveo i da deca do 12. godine po zakonu ne smeju ostajati sama kod kuće.

Kazao je da je jedan od predloga bio i da poslodavci odobre rad od kuće za jednog od roditelja.

Poručio je da bi 7 do 10 dana odlaganja polaska u škole bilo značajno za smanjenje prvog udara, jer su deca glavni prenosioci kako korone, tako i gripa.

Upozorio je da se tek očekuje širenje gripa, koji je već prisutan na našim prostorima, te podsetio da je ovaj virus najaktivniji u februaru.

Odluka da se krene u školu nije pogrešna, jer je doneta u korist učenika, kazao je Tiodorović, ali i istakao da je otežavajuća okolnost u trenutnoj situaciji i veliki broj zaraženih prosvetnih radnika.

U Srbiji su u poslednja 24 časa preminule 32 osobe od posledica korona virusa, najnoviji su zvanični podaci objavljeni na covid19.rs. Od 24.192 testirana uzorka, registrovano je 12.159 novih slučajeva zaraze.
Tagovi: Korona virusRegion i svetSrbija

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije