08:41, 15.02.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Tramp, Stajnmajer i Makron čestitali Tačiju 12. godišnjicu kosovske nezavisnostiKosovski predsednik Hašim Tači primio je juče telegram od predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa, povodom 12. godišnjice kosovske nezavisnosti.

tramp-cestitao-taciju-12-godisnjicu-kosovske-nezavisnosti

Foto: president-ksgov.net

U telegramu se navodi, da se američki narod pridružuje čestitkama predsednika Trampa kosovskom narodu za 12. godišnjicu nezavisnosti.

"Američki narod, zajedno sa mnom, čestita svim građanima Kosova 12. godišnjicu nezavisnosti. Snažne veze između naše dve zemlje, iskovane su zajedničkim naporima stvaranja Kosova kao suverene, nezavisne, multietničke i demokratske države," - navodi se u telegramu.

Tramp je čestitao Kosovu na demokratskim izborima u oktobru, pozdravljajući konstantno angažovanje za unapređenje mira, pravde i prisperiteta za kosovski narod i čitav region Zapadnog Balkana.

"Želimo vam uspeha u narednim godinama, u vašoj usresređenosti na normalizaciju odnosa sa Srbijom, u jačanju vladavine prava i stvaranju uslova za što vibrantiji razvoj privatnog sektora," - dodaje se je u telegramu.

Predsednik Tramp je na kraju napisao da će budućnost Kosova biti svetla.

"Sjedinjene Američke Države ostaju i dalje posvećene snažnim bilateralnim odnosima zasnovanin na vrednom radu vašeg dinamičnog stanovništva i konstantnoj opredeljenosti za naše zajedničke vrednosti," - napisao je on.

Čestitku povodom kosovske nezavisnosti Tačiju uputio i nemački predsednik

Predsednik Nemačke Frank-Valter Stajnmajer, putem pisma koje je poslao Hašimu Tačiju, čestitao je 12. godišnjicu kosovske nezavisnosti.

„Kosovo i Nemačku povezuju dobri dugoročni odnosi,“ - napisao je između ostalog predsednik Stajnmajer u svom pismu.

On je dalje napisao, da je za ovih dvanaest godina svoje nezavisnosti Kosovo prešlo dug put, ali da je prema njegovom mišljenju, veliki izazovi su pred tom zemljom.

„Pored toga, veoma je bitno za Kosovo i Zapadni Balkan uopšteno, da napreduje u pravcu postizanja sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom, koji će doprineti stabilnosti u čitavom regionu. Po tom pitanju, Nemačka će i u buduće ostati partner Kosova,“ - dodaje se u pismu Stajnmajera.

Tačiju čestitka i od predsednika Francuske Emanuela Makrona

Hašim Tači primio je danas čestitku povodom 12. godišnjice kosovske nezavisnosti od predsednika Francuske Emanuela Makrona.

U pismu je francuski predsednik napisao da su od 2008. godine, te dve države izgradile odnos prijateljstva i poverenja.

„Francuska je uz Kosovo da mu pomogne u prevazilaženju izazova sa kojima se ono danas suočava, posebno u konsolidovanju pravosuđa, ekonomskom i društvenom razvoju, u okviru francuske strategije za Zapadni Balkan, koju sam usvojio prošlog proleća. Francuska agencija za razvoj planira da rad na Kosovu započne ove godine. Naša obostrana saradnja zasnovana je takođe i na evropskoj agendi reformi u zemlji,“ - napisao je on.

Makron je pozdravio održavanje izbora 6. oktobra i skorašnje formiranje nove kosovske Vlade.

„Bitno je da Kosovo nastavi sa svojim naporima u sprovođenju neophodnih unutrašnjih reformi i da se odlučno angažuje na traženju načina za postizanje sporazuma sa Srbijom,“ - napisao je on.

Prema mišljenju francuskog predsednika, Kosovo može da računa na podršku Pariza, na samitu koji će okupiti lidere Kosova i Srbije, sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i visokim izaslanikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosepom Borelom, kako bi se olakšalo ponovno započinjanje dijaloga.

„Za to se očekuju postupci obe strane: uklanjanje takse od 100% na proizvode iz Srbije, Bosne i Hercegovine od strane Kosova i prestanak kampanje za 'povlačenje priznanja' od strane Srbije. Nakon ponovnog započinjanja dijaloga, red je na posredovanje Evropske unije da uz podršku Francuske olakša razgovore između dve strane, uz težnju postizanja sveobuhvatnog, konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma,“ - napisao je on.

Tačiju čestitali i predsednica Hrvatske, kao i predsednici Bugarske i Severne Makedonije

Na 12. godišnjicu kosovske nezavisnosti, Hašim Tači primio je čestitke od predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, predsednika Bugarske Rumena Radeva, kao i od predsednika Severne Makedonije Steva Pendarovskog, navodi se u saopštenju.

U pismu poslatom Tačiju, Kolinda Grabar-Kitarović je napisala da snažno veruje da će se tradicionalno prijateljski odnosi i plodna saradnja između Hrvatske i Kosova i dalje razvijati i jačati u raznim oblastima od zajedničkog interesa, posebno u oblasti ekonomije, u kojoj ima potencijala u mnogim sektorima.

„Republika Hrvatska, kao vaša prijateljica, snažno podržava budućnost Republike Kosovo u Evropskoj uniji i u Severnoatlanstskom savezu i voljna je da nastavi da podržava i da prenosi svoje stečeno iskustvo u procesu evroatlantskih integracija,“- navodi se u pismu predsednice Hrvatske.

Predsednik Bugarske Rumen Radev je izražavajući čestitke povodom kosovskog Dana nezavisnosti, u svom pismu poslatom Tačiju, između ostalog napisao da se već duže od 10 godina planski grade odnosi u duhu prijateljstva i partnerstva, što je solidan osnov i potencijal za buduće razvijanje i produbljenje saradnje između Bugarske i Kosova.

„Verujem da delimo zajedničko mišljenje da su evropske i evroatlantske vrednosti osnov stabilnosti u regionu i da ćemo u budućnosti nastaviti da radimo zajedno i bliže na njihovoj primeni i približavanju. Koristim priliku i još jednom podvlačim podršku Republike Bugarske evropskoj perspektivi Republike Kosovo,“ - stoji u pismu Radeva.

Tokom dana, Tači je primio i telegram čestitke od predsednika Severne Makedonije Steva Pendarovskog.

„Šta više, želim da iskoristim ovu mogućnost da izrazim svoje zadovoljstvo nivoom koji su naše dve države postigle u razvoju odnosa i saradnje među njima, ubeđen da će nastaviti da se intenziviraju u svim oblastima od zajedničkog interesa u narednim mesecima i godinama,“ - piše u pismu Pendarovskog.

Matarelja čestitao Tačiju 12. godišnjicu nezavisnosti

Hašim Tači primio je čestitku povodom 12. godišnjice kosovske nezavisnosti od predsednika Italije Serđa Matarelje.

U svojoj čestitki Matarelja je napisao da Kosovo zna da može računati na Italiju, prijateljsku zemlju koja je konkretno angažovana na blisko praćenje institucionalnog jačanja i sprovođenje reformi kako bi se ubrzano približila Evropskoj uniji.

„Naša potpuna podrška takvom procesu dokazana je i konstantnim učešćem u misiji KFOR-a, gde Italija i dalje ima komandu“, napisao je on.


Tagovi: SADHašim Tači

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije