18:39, 23.03.2020Izvor: RTS, B92

Treća žrtva koronavirusa u SrbijiPreminula je treća osoba zaražena koronavirusom u Srbiji. 

treca-zrtva-koronavirusa-u-srbiji

Foto: Srpska info

Pre nešto više od sat vremena preminula je još jedna osoba ženskog pola stara 60 godina u bolnici "Dragica Mišović". Nije imala tešku kliničku sliku. To je treća žrtva koronavirusa u Srbiji, naveo je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Vučić je najavio nove mere koje će biti donete u Srbiji povodom koronavirusa.

"Krenućemo na masovna testiranja, očekujte da ona počnu za oko 48 sati. Imamo dovoljno testova za prvih par dana, a u međuvremenu ćemo dobiti još testova", rekao je Vučić.

On je objasnio i zašto se nove mere preduzimaju.

"To je kao kad imate gangrenu na nozi i svaki dan uspešno odsecate po milimetar gangrene, a ona se širi. Zato je cilj da obuhvatimo što više ljudi. Kada to uradimo zahvatićemo deo gotovo zdravog tkiva. Kada to uradimo, organizam će biti zdrav", objasnio je Vučić

On je istakao da stručnjaci iz Kine ne smatraju da treba produžavati policijski čas, ali da je neophodna disciplinovanost kod građana.

"Dovoljno je da 21 od 27 dana sedimo kod kuće. Samo od nas zavisi. Ako ne budemo disciplinovani nikada neće biti kraj", rekao je Vučić.

On je najavio i proizvodnju hlorokina, leka koji bi mogao biti koristan za lečenje koronavirusa.

Vučić je istakao da se Srbija možda nalazi u društvu zemalja sa najvećim brojem respiratora, za koje kaže da na tržištu "vrede kao suvo zlato".

"Kinezi su nam dali značajnu količinu. Neke smo i kupili od njih. Između 26.000 i 40.000 je cena respiratora. Danas ih na tržištu nema, ni onih skupljih, a oni spasavaju živote", rekao je Vučić

On je rekao i da se očekuje da će Srbija od sledeće nedelje imati 20 miliona zaštitnih maski,

Prema najnovijim podacima, u Srbiji je potvrđeno još 27 slučajeva koronavirusa, pa je ukupan broj obolelih 249.

Prosečna starost obolelih u Srbiji je oko 50 godina, a dve trećine zaraženih su muškarci.


Tagovi: SrbijaKorona virus

Povezane vesti
Najčitanije


08:19, 24.05.2020


Najnovije