18:11, 18.01.2021Izvor: Radio Kontakt Plus

Trepča: Sanacija pri kraju, ponovno pokretanje proizvodnje u flotaciji Leposavić najkasnije sutraNakon pucanja dela bedema oko jalovišta na kome se odlaže industrijski otpad posle filtriranja rude u flotaciji Kopaonik-Leposavić i izlivanja otpadnih voda u reku Ibar, iz Rudarsko-metalurško-hemijskog kombinata (RMHK) "Trepča", danas je saopšteno da se sanacija privodi kraju i najkasnije do sutra očekuje se ponovno pokretanje proizvodnje u flotaciji Leposavić. 

trepca-sanacija-pri-kraju-ponovno-pokretanje-proizvodnje-u-flotaciji-leposavic-najkasnije-sutra

Radio Kontakt Plus

Jalovište na kome se odlaže industrijski otpad nakon prerade rude u flotaciji Kopaonik-Leposavić, nalazi se na svega nekoliko stotina metara od centra Leposavića. 

Iz kombinata "Trepča" je saopšteno da je do probijanja dela brane u dužini od oko 3 metra došlo usled, pre svega, ekstremno loših atmosferskih uslova. 

Prema procenama, došlo je do izlivanja oko 500 kubnih metara površinske vode i oko 50 kubnih metara muljevitog materijala – jalovine, u vodotok reke Ibar. 

Od jutros se radi na sanaciji zemljanog bedema koji je pukao juče tokom popodneva i usled čega je došlo do izlivanja otpadnih voda u reku Ibar. 

Jalovište i prašina koja se stvara, posebno leti, usled jakih vetrova, godinama unazad stvara velike probleme stanovnicima sela Gornji Krnjin, Kutnje, Kajkovo i Tvrđan u opštini Leposavić. 

U pitanju je višedecenijski problem na koji odavno ukazuju meštani, ali i stručnjaci za pitanja životne sredine. Međutim, rešenja još uvek nema. 

Pre dve-tri godine, meštani sela Gornji Krnjin i Kutnje ukazali su na ovaj problem nadležnima u lokalnoj samoupravi. 

“Mi smo apsolutno dali podršku, razumejući i videvši situaciju, jer nije ovo problem meštana samo ova dva sela, već svih nas koji živimo ovde u Leposaviću. Nakon razgovora sa meštanima, mi smo se obratili menadžmentu Trepče u Zvečanu, oni su tada razumeli problem sa kojim se suočavamo, dat je nalog za izradu jednog projekta za orošavanje. Međutim, u ovom slučaju obmanuti smo i mi, kao lokalna samouprava, a problem nije rešen i svi stanovnici naše opštine trpe posledice nerešavanja ovog problema”, rekao je predsednik Privremenog organa opštine Leposavić, Zoran Todić. 

Rezultati analiza vode, kako bi se utvrdio stepen zagađenja Ibra, očekuju se za nekoliko dana. 

“U svakom slučaju, ovaj manji akcident će da utiče na floru i faunu reke Ibar. Koliko, vreme će da pokaže. A osim toga, očekujemo i analize vode Ibra, da bismo u stvari videli pravu situaciju i koliko je teških metala i jalovine ušlo u reku Ibar. Sve ostalo bilo bi nagađanje”, kazala je Zorica Timotijević, opštinski inspektor za zaštitu životne sredine.

Izlivanje otpadnih voda ne predstavlja problem samo za stanovnike koji žive u neposrednoj blizini jalovišta, već i nizvodno od samog lokaliteta tokom reke Ibar, sve do Kraljeva. 

“Razgovarao sam sa načelnikom raškog okruga, i oni prate situaciju, uključeni su svi ljudi iz Srbijavoda i nadležnog ministarstva RS, tako da se situacija prati i nizvodno, s obzirom da ovaj problem koji smo juče imali, to je sve otišlo u pravcu Raške i dalje prema Kraljevu”, rekao je Todić.

Iz RMHK "Trepča" navode da je pravovremenom intervencijom radnika i rukovodstva u flotaciji u Leposaviću zaustavljeno širenje pukotine i dalje izlivanje otpadnog materijala i odmah se pristupilo sanaciji i ojačavanju kompletne dužine gornjeg dela jalovišta. 

Na teren su juče i danas izlazile i nadležne inspekcijske službe iz opštine Leposavić i regiona Mitrovice, kao i nadležni inspektori iz „Nezavisne komisije za rude i minerale“ iz Prištine, navodi se u saopštenju. 

O eventualnim posledicama na ekosistem očekuju se izveštaji nadležnih organa u oblasti vodoprivrede, pre svega vezanih za analizu vode u reci Ibar. 

Takođe, ekološka služba „Instituta Trepča“ izvršila je uzorkovanje vode po standardnim procedurama u okviru stalnog monitoringa ekoloških parametara, navedeno je u saopštenju.Tagovi: LeposavićEkologijaRMHK "Trepča"

Povezane vesti
Najčitanije


16:03, 05.03.2021

22:32, 01.03.2021


Najnovije