18:12, 18.11.2020Izvor: Tanjug, RTS

Tužilaštvo traži da Tači, Veselji, Krasnići i Seljimi ostanu u pritvoruSpecijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu, smatra da Hašim Tači i trojica članova Glavnog štaba OVK treba da ostanu u pritvoru, jer postoji realna opasnost od uticaja i zastrašivanja svedoka.

tuzilastvo-trazi-da-taci-veselji-krasnici-i-seljimi-ostanu-u-pritvoru

wikipedia.com/DennisHH

Pored toga, smatra tužilaštvo, postoji rizik da mobilišu svoje pristalice i ometaju postupak pred Specijalizovanim većima Kosova (sud za zločine OVK).

"U ovim okolnostima, bar dok se ne saslušaju svedoci i ne obezbede dokazi, pritvor je neophodan", navodi se u zahtevu tužilaštva za njihovo pritvaranje koji je objavljen u proširenoj, ali i dalje redigovanoj verziji, na 22 strane.

Tužilaštvo Specijalnog suda u Hagu pripremilo je dokaze na više od 40.000 strana protiv čelnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova, među kojima su Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi, koji su od 5. novembra u pritvoru.

Protiv Tačija, Veseljija, Krasnićija i Seljimija potvrđena je optužnica za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Predstavnik Specijalizovanog tužilaštva, na prvoj statusnoj konferenciji, saopštio je da se nastavljaju određene istražne radnje u procesu protiv Hašima Tačija, jer je određen broj njih tek počeo kada su vođe OVK uhapšene i kada su izvršeni pretresi i zaplenjen obiman dokazni materijal.

Odbrana je juče najavila da će tražiti da im se ukine pritvor, te da traži ukidanje redakcije naloga i argumenata tužilaštva za pritvor, kako bi sudu predstavila svoje kontraargumente za njihovo puštanje na privremenu slobodu.

Tužilaštvo podseća da su u vremenskom periodu optužnice osumnjičeni bili pretpostavljeni mnogim potencijalnim svedocima tužilaštva, kao i da i dalje zauzimaju visoke položaje autoriteta i/ili uticaja.

"Imaju sredstva, motiv i priliku da utiču na svedoke, žrtve ili saučesnike i da na drugi način ometaju postupak", navelo je tužilaštvo i detaljno obrazložilo na koje su sve načine Tači i Kadri Veselji i Udruženje ratnih veterana OVK uticali da se to tužilaštvo i sud ukinu.

U svom podnesku, tužilaštvo pored ostalog podseća da je Udruženje veterana OVK, od oko 40.000 članova tražilo ukidanje Zakona o osnivanju Specijalizovanog tužilaštva i suda, kao i da se godinama suprotstavljalo prethodnim pokušajima krivičnog gonjenja bivših pripadnika OVK zbog ratnih zločina.

Ovo udruženje je priređivalo preteće proteste, demonstracije i pretilo građanskom neposlušnošću, navodi tužiulaštvo i dodaje da osumnjičeni sami imaju dugu evidenciju neodgovornosti za zločine počinjene tokom rata i istraga o njima.

Od početka, kako se navodi i u optužnici, "kao pripadnici OVK i kosovske vlade, osumnjičeni su bili članovi udruženog zločinačkog poduhvata sa zajedničkim ciljem preuzimanja Kosova uz ubistva i zastrašivanje svih protivnika OVK".

U novije vreme javno su napali mandat tog tužilaštva i suda optužujući ga za diskriminaciju i označavajući ga kao "istorijsku nepravdu".

Još 2017. godine široko se izveštavalo da su članovi stranke čiji su Tači i Veselji bili bivši i sadašnji lideri, pokušali da stvore podršku za ukidanje tog tužilaštva i suda.

"Tači je lobirao za njihovu 'reformu' i tada javno lagao o stepenu svoje lične povezanosti sa tužilaštvom", navodi se u podnesku.

Takođe je ukazano da, postoji sumnja da su u skorije vreme vladini zvanicnici na Kosovu, lojalni Tačiju i Veseljiju obavili koruptivne isplate potencijalnim svedocima tužilaštva, navodno za "putne troškove" iako sve putne troškove plaća Sud u Hagu.

Tužilaštvo podseća na zastrašivanje svedoka sa Kosova

Tužilaštvo je podsetilo na zastrašivanje svedoka sa Kosova u slučevima koji su vođeni protiv Fatmira Ljimaja i Ramuša Haradinaja, kao i na slučajeve "Dumaku" i "Balaj".

Ukazalo je da su svedoci ili odustajali od svedočenja ili čak menjali iskaze lažnim svedočenjem, te da ista opasnost preti i sada.

Tim povodom tužilaštvo se pozvalo na presudu kojom je Haški tribunal oslobodio Haradinaja od optužbi za ratne zločine, ali da je pretresno veće primetilo da je "tokom suđenja naišlo na značajne poteškoće u obezbeđivanju svedočenja velikog broja svedoka. Mnogi svedoci su kao glavni razlog što ne žele da svedoče naveli da se plaše".

"Pretresno veće je steklo snažan utisak da se suđenje održavalo u atmosferi u kojoj su se svedoci osećali nebezbedno. Na to je uticalo niz faktora specifičnih za Kosovo, poput malih zajednica i bliskih porodičnih veza i zajednica što je otežavalo garantovanje anonimnosti. Same stranke su se složile da na Kosovu postoji nestabilna bezbednosna situacija koja je bila posebno nepovoljna za svedoke", navodi se u presudi Tribunala na koju je podsetilo tužilaštvo.

Kao posebne razloge za pritvor tužilaštvo je istaklo da će osuđeni pokušati sa izbegnu suđenje kada saznaju za koja se teška krivicna dela terete - zločine, zbog kojih mogu biti osuđeni na kaznu doživotnog zatvora.

Tužilaštvo se protivi puštanju Gucatija iz pritvora

Specijalizovano tužilaštvo usprotivilo se zahtevu branilaca Hisnija Gucatija da mu se ukine pritvor i zatražilo od žalbenog veća da odbaci njihovu žalbu na prvostepeno rešenje kojim je sudija za prethodni postupak 27. oktobra odbio zahtev za njegovo hitno puštanje na slobodu uz jemstvo.

U odgovoru na žalbu odbrane, koji je danas objavljen, tužilaštvo je navelo da žalbeno veće treba da žalbu odbaci po kratkom postupku, jer ne sadrži argumente koji bi pokazali bilo kakvu grešku već donetoj odluci.

"I dalje postoji rizik da će Gucati ometati napredak postupka i počiniti nova krivična dela", navelo je tužilaštvo.

Gucatiju je pritvor određen zbog opasnosti da bi mogao da pobegne, da bi morao da ometa predstojeće krivične postupke koji će se voditi pred Specijalizovanim većima protiv pripadnika OVK, kao i da će nastaviti da ponavlja krivična dela za koja se već sumnjiči.

Tereti se za zastrašivanje svedoka u postupcima koji će biti vođeni pred tim sudom. Gucati je uhapšen i izručen Hagu 24. septembra.


Tagovi: Hašim TačiSpecijalni sudOVKKadri VeseljiHag

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije