13:29, 09.10.2020Izvor: RTV Puls

U ambulantama u Ranilugu i Pasjanu ukupno 75 inficiranih koronavirusom, dve osobe preminuleOd početka pandemije koronavirusa, do sada je kroz dve kovid ambulante u Kosovskom Pomoravlju - u Pasjanu i Ranilugu, prošlo 815 pacijenata. Od toga je testirana 371 osoba, a 75-oro je bilo pozitivno, saznaje RTV Puls.

u-ambulantama-u-ranilugu-i-pasjanu-ukupno-75-inficiranih-koronavirusom-dve-osobe-preminule

Foto: RTV Puls

Oko 250 inficiranih koronom dobilo je medicinsku pomoć u bolnici u Pasjanu, a usled teške kliničke slike, 16 pacijenata je upućeno na lečenje u veće medicinske centre u centralnoj Srbiji - Vranje, Niš i Beograd. Prema evidenciji Zdravstvenog centra Gnjilane preminule su dve osobe.
 
„Pokazatelji su ozbiljni, posebno ako se uzme u obzir da u Kosovskom Pomoravlju prvog pika nije ni bilo, a da su prvi slučajevi korone zabeleženi tek sredinom juna.

Građani su se odgovorno ponašali i slušali naše preporuke, tako da je sprečeno masovnije širenje virusa“, kaže za RTV Puls direktor Zdravstvenog centra Gnjilane, doktor Zoran Perić.
 
Iako medicinska struka upozorava na opasnost od trećeg pika COVID-19, nadamo se da toga neće doći i da će nas novi nalet zaraze zaobići, dodaje Perić.
 
„U svakom slučaju, mi smo spremni. Lekova, opreme, kiseonika i ostalih medicinskih sredstava ima dovoljno. Kao zdravstveni radnici stekli smo ozbiljno iskustvo i spremno dočekujemo buduće eventualne izazove“, dodaje dr Perić.
 
U Zdravstvenom centru Gnjilane još napominju da se tokom dana očekuje da stigne 1.400 vakcina namenjenih za prevenciju sezonskog gripa, a vakcinacija će početi od ponedeljka u 20 lokalnih ambulanti širom Kosovskog Pomoravlja, za šta je već odobren detaljan plan. 
 
Iako je dobrovoljna, preventivna vakcinacija od tzv. jesenjeg gripa naročito se preporučuje hroničnim bolesnicima, zdravstvenim radnicima, ali i svima onima koji su bili inficirani i preležali koronu u proteklom periodu.


Tagovi: GnjilaneRanilugZdravstvoParteš/PasjaneKorona virus

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije