08:45, 28.09.2020Izvor: Radio Kontakt Plus, Koha, Kosovo online

U Hagu danas počinje suđenje pripadnicima OVKJedan od osnivača nekadašnje OVK, Saljih Mustafa, pojaviće se danas pred Haškim tribunalom povodom optužbi da je počinio ratni zločin.

u-hagu-danas-pocinje-sudenje-pripadnicima-ovk

Hybrid Justice

Iz Specijalizovanih veća ranije je najavljeno da će se prvo pristupanje sudu Saljiha Mustafe u sudnici Specijalizovanih veća Kosova u Hagu održati u ponedeljak, 28. septembra u 15 časova.

Specijalizovano tužilaštvo je Saljiha Mustafu uhapsilo 24. septembra, posle čega je istog dana prebačen u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.   

Optužnica protiv Saljiha Mustafe potvrđena je 12. juna 2020.

Mustafa se u optužnici tereti da je individualno krivično odgovoran za ratne zločine po međunarodnom pravu, odnosno za proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

Prvo pristupanje sudu Saljiha Mustafe biće javno i može se pratiti na internet stranici https://www.scpks.org/sr/streaming na kojoj se emituje uz neznatno zakašnjenje. 

Sudsko zasedanje se može pratiti i iz galerije za posetioce sudnice Specijalizovanih veća u Hagu. 

Ovo će biti prvo ročište ovakve vrste, nakon tri godine otkako su Specijalizovana veća (sud) u potpunosti pravno funkcionalna.

Advokat akreditovan pri Specijalnom sudu Tauljant Hodaj naglašava da sutra može biti doneta odluka o određivanju pritvora za Mustafu.

Nakon toga će on i odbrana imati 30 dana da ospore optužnicu.

"Postoji pravni osnov i za hapšenje i za odbranu sa slobode, u zavisnosti od zahteva tužilaštva, odlučiće sud. Ali ovo je prvi slučaj hapšenja i verujem da će se sutra videti da li će biti zahteva za pritvorom, a čini se da će ga biti, tako da tokom sudskog postupka optuženi neće imati prepreka sa pozivima ili putovanjem Kosovo-Hag“, naveo je Hodaj.

Prema ranijim najavama, pored Mustafe, danas će u Hagu u svojstvu osmunjičeng biti ispitan i bivši komandant Generalštaba OVK Agim Čeku.

Po nalogu Specijalizovanog tužilaštva, u petak su uhapšeni i predsednik i potpredsednik Organizacije ratnih veterana OVK, Hisni Gucati i Nasim Haradinaj.

Iz Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu je saopšteno da su Gucati i Haradinaj uhapšeni zbog krivičnih dela protiv pravosuđa, odnosno zastrašivanja svedoka, odmazde i povrede tajnosti postupka, prema Krivičnom zakonu Kosova.

Advokat Artan Ćerkini kaže da, pošto još uvek nije podignuta optužnica protiv njih, Gucatiju i Haradinaju će najpre biti određena bezbednosna mera.

"Prvo pitanje o kojem će se razgovarati za Gucatija i Haradinaja biće pitanje pritvora. Dakle, da li će im biti određen pritvor, nakon čega ide faza optužnice i faza suđenja, ne usuđujem se da prejudiciram ove proceduralne korake dok ne dođe do njih“, rekao je Ćerkini.

Haradinaj i Gucati mogu biti osuđeni na deset godina

Prema Krivičnom zakoniku Kosova, za krivično delo zastrašivanje svedoka, Gucati i Haradinaj mogu biti osuđeni na dve do deset godina zatvora, osveta se može kazniti zatvorom do tri godine, a kršenje tajnosti postupka do jedne godine.

Advokati kažu da bi, ako tužilaštvo smatra da su i druge osobe omogućile otkrivanje poverljivih podataka, one mogle da se suoče sa istom sudbinom kao i šefovi Organizacije ratnih veterana OVK.


Tagovi: Specijalni sudOVKHagAgim Čeku

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije