18:42, 09.08.2019Izvor: RTK2

U Lepini obeležen zaštitnik selaMeštani Lepine svečano su obeležili zaštitnika sela - Svetog Pantelejmona. "Naša svetinja je naš dom, naša svetinja je naše selo, naša svetinja su naši grobovi", poručio je u besedi okupljenim vernicima protojerej-stavrofor Srđan Stanković.

u-lepini-obelezen-zastitnik-sela

Foto: RTK2

U srpskim sredinama, saborovanja predstavljaju najlepše dane u godini. Tako je i za Svetog Pantelejmona u Lepini. Okupljeni vernici oko svetinje, zaštitnika ovog sela, došli su da se pomole za zdravlje svojih najmilijih, donoseći darove. Liturgiju je služio protojerej-stavrofor Srđan Stanković, uz sasluženje jereja Nikole Dragićevića.

“Ako nas svetinje ne drže, onda će doći neki drugi ljudi, onda će doći neki drugi narodi, pa će njima to biti dato u zalog i zaveštanje. S toga ne dajte vaš zavet, ne dajte vašu svetinju, kako god znate i umete, svim srcem, svom dušom, svom snagom čuvajte svetinju vašega života. Da ste mi živi, zdravi, blagosloveni na mnogo godina”, poručio je protojerej-stavrofor Srđan Stankoviću - paroh lipljanski.

Nakon litije, usledilo je i rezanje kolača. Ne želeći da prekinu tradiciju, svake godine javljaju se novi domaćini.

„Danas smo posebno srećni što imamo čast da proslavimo ovu našu slavu, seosku slavu Svetog Pantelejmona. Trudimo se da okupimo rodbinu, komšije, da dođu tu, da budu sa nama, da se osećamo svi na svome. Danas je taj dan, mi obeležavamo crkvenu slavu od 2008. godine, kada smo venčali ovaj naš hram i trudimo se da svake godine i nadam se da će i u buduće tako da ostanemo na ovim prostorima i da ovaj dan obeležimo onako kako nama dolikuje,  Srbima meštanima ovog sela“, kaže Boban Slavić iz Lepine, ovogodišnji domaćin slave.

"To je seoska tradicija, pokušavamo da održimo to hvala Bogu, nadam se da će biti sve više i više meštana koji će da dolaze u crkvu  da obeleže ovaj sveti praznik, našu seosku slavu Svetog Pantelejmona. Što više zdravlja, sreće i radosti, mir i blagostanje“, rekao je Dejan Rašić, domaćin za narednu godinu.

Ova svetinja izgrađena je dobrovoljnim prilozima meštana Lepine i okolnih sela.

"Poručio bih mladima da dolaze, da se interesuju za ovaj sabor i da obilaze ovo mesto, jer toliko smo se trudili, uložili da izgradimo ovu crkvu, ja sam bio donator i skupljao sam novac za ovu crkvu da se obnovi, u tome smo uspeli, ali naroda je sve manje i manje“, kaže Dojčin Rašić iz Lepine.

Nije uobičajena slika da je crkveno dvorište puno naroda. Radosni su svi, ovo je prilika da se okupe i druže kao nekad.

„Poseban, radostan dan, praznik Sveti Pantelejmon. Kao što smo se poslednjih godina nekako rasturili, ti smo se skupili, to je naša generacija, slikali smo se da obeležimo ovaj dan u radosti i veselju. Svima neka bude na pomoć i na zdravlje“, rekao je Vladica Slavić iz Lepine.

Za Svetog Pantelejmona ili Panteliju, postoji izreka "gromom bije Gromovnik Ilija, vatrom pali Ognjena Marija, pomaže im Sveti Pantelija". Postoje mnogi zapisi o njegovim čudotvornim izlečenjima. Mnogi koji veruju u njegovu isceliteljsku moć, obilaze svetinje baš na ovaj dan.

„Za mene ovaj praznik predstavlja mir, blagostanje, ljubav i sreću“, rekla je Miljana Slavić.

"Mi smo iz susednog sela, ovde režemo i kolač, jedne godine sam i ja imao kolač za sabor. Smatramo da je ovo i naša crkva, sve crkve na Kosovu su naše i ne trebamo ih dati nikome, samo ih trebamo čuvati, da se skupljamo“, kaže Slobodan Joksimović iz Radeva.

Za Svetog Pantelejmona veruje se da je zaštitnik medicine i farmacije, smatra se i da je bio veliki putnik.


Tagovi: Kosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije