14:43 | 24.11.2022 Izvor: Radio Goraždevac

Obeležena ktitorska slava manastira Visoki DečaniU manastiru Visoki Dečani obeležena je ktitorska slava, Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski, javlja Radio Goraždevac.

u-manastiru-visoki-decani-obelezena-ktitorska-slava

Foto: Radio Goraždevac

Liturgiju su služili arhiepiskop mihalovsko-košički Georgije, episkop novobrdski Ilarion i episkop raško-prizrenski Teodosije.

Vladika Teodosije čestitao je slavu manastirskom bratstvu i citirao blaženopočivšeg mitropilita Amfilohija, rekavši da je "Sveti kralj Stefan Dečanski večni kralj Kosova i Metohije i srpskih zemalja".

„Mnogi su pokušali da ga odnesu, da ne bude na ovom mestu, ali on to nije dozvolio. Evo i u naše vreme neizvesno, po svemu sudbonosno vreme za naše svetinje i naš narod na ovoj svetoj zemlji, Sveti kralj Stefan nama poručuje da se mi ne brinemo mnogo šta će biti sa nama, šta će biti sa svetom srpskom zemljom, šta će biti sa našim svetinjama... To je u Božjoj vlasti, to je u vlasti Sv. kralja Stefana“, rekao je vladika Teodosije.

Arhiepiskop mihalovsko-košički Georgije, rekao je da mu je drago i da je počastvovan što je pred vernim narodom u Dečanima služio liturgiju.

„Ja se danas klanjam pred svima vama, pred vašom verom i ljubavlju da živite na zemlji koja je vaša, koja je vama dar od Gospoda. Hristos koji je bio raspet i koji je vaskrsao, tako će te vaskrsnuti i vi... Imate jaku crkvu i jako monaštvo, imate studente bogoslovije koji imaju čiste oči. Kad gledam u vas i kad gledam vaše lice, vidim vaskrslog Hrista. Za mene je veliki blagoslov da doživim vas kao zajednicu crkve koja se moli Gospodu“, poručio je arhiepiskop Georgije.

Na obeležavanju manastirske slave bilo je prisutno oko 600 vernika.
Tagovi: SlavaVisoki Dečani

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije