13:06, 11.11.2020Izvor: Anadolija

U Meksiku za 10 dana ubijena tri novinara, medijske organizacije zabrinuteMeđunarodne medijske organizacije izrazile su zabrinutost zbog ubistava novinara u Meksiku, u kojem su za 10 dana ubijena tri medijska radnika, prenosi agenicija Anadolija.

u-meksiku-za-10-dana-ubijena-tri-novinara-medijske-organizacije-zabrinute

VICTORIA RAZO / AFP

Komitet za zaštitu novinara, Reporteri bez granica (RSF) i "Inter American Association" pozvali su meksičke vlasti da učine više na istraživanju ubistava novinara i zaštiti predstavnika medija.

Emanuel Kolombi, direktor Reportera bez granica (RSF) za Latinsku Ameriku, rekao je da su u pokrajinama koje su uključene u korupciju i organizovani kriminal u Meksiku, novinari postali mnogo ranjiviji i laka meta.

Predsednik "Inter American Press Association" Horhe Kanauati takođe je primetio da je "šokantno da novinare i dalje ubijaju u Meksiku, a zločini nad novinarima i njihovom rodbinom pojačani su nedostatkom pravde".

U Meksiku je 29. oktobra u pograničnom gradu Sijudad Huares ubijen televizijski novinar Arturo Alba Medina.

Zatim je 2. novembra ubijen Hesus Alfonso Pinjuelas, novinar i fotograf u Sonori.

Sedam dana kasnije, reporter Vaskues Ranhel, koji je radio za internet novine u Guanahuatu, umro je nakon što su ga napadači napali dok je bio na terenu.

"Ubistvo Vaskuesa Ranhela pokazuje kako je Meksiko za novinare opasniji čak od ratnih zona", rekao je Han-Albert Hutsen, predstavnik Meksika u Komitetu za zaštitu novinara.

Prema komitetu, Meksiko je bio najsmrtonosnija zemlja za novinare u 2020. godini.


Tagovi: MedijiUbistvoRegion i svetNovinari

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije