20:08, 24.11.2020Izvor: N1

"U optužnici za ubistvo Olivera Ivanovića dva nova lica"Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo je 11. novembra novu, treću optužnicu protiv osumnjičenih u slučaju ubistva Olivera Ivanovića. Novom optužnicom se Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Silvana Arsović i Rade Basara, terete za izvršenje ubistva.

u-optuznici-za-ubistvo-olivera-ivanovica-dva-nova-lica

Radio Kontakt Plus

Jovana Filipović, advokatica optužene Silvane Arsović, kaže za N1 da su novina u optužnici "dva nova lica", za koje se, kako kaže, navodi da su "učesnici kriminalne grupe koja je učestvovala u izvršenju ubistva".

"Nemamo njihova konkretna imena, znamo da su dva nova lica koja su učestvovala u organizovanoj kriminalnoj grupi, koja je dovela do ubistva. U optužnici se samo kaže da ona nisu poznata organima reda do sada", kazala je Filipović u emisiji "Dan uživo".

Kako objašnjava, novina u optužnici je i da su optuženi da su izvršili direktno ubistvo.

"Novina je da je Nedeljko Spasojević službenim vozilom prevezao počinioce krivičnog dela, dakle, izvršioce ubistva, do automobila 'opel astra' iz kojeg je pucano na Olivera Ivanovića. Ovim licima se stavlja na teret da su počinili i krivično delo zloupotreba položaja, što se moze razumeti za policajce, ali ne i Silvanu i Marka Rošića, jer oni nisu službena lica", objasnila je.

Kaže i da je delo "prepravljanje dokaza" izbačeno u novoj optužnici, ali da se ono i dalje pominje u obrazloženju optužnice.

Dodaje i da je nova optužnica - manjkava.

"U novoj optužnici nisu izvršene izmene koje je zahtevao Apelacioni sud na način da se odredi vreme, mesto i način izvršenja krivičnog dela. Ranije je to bila pomoć u izvršenju. U tom pravcu je ova optužnica manjkava, čak više nego prethodna", kaže Filipović.

Za svoju klijentkinju navodi da joj se na teret stavlja "teško ubistvo, pripadnost kriminalnoj grupi i zloupotreba službenog položaja".

Na pitanje - da li joj se čini da se proces odugovlači, Filipović kaže:

"U svakom slučaju. Postupak je krenuo loše, istraga je urađena traljavo i kad je u početku krenulo loše - dovelo je do toga da se proces ovako odugovlači. Odugovlači se i ide u pogrešnom smeru, što se najviše odražava na lica u pritvoru, oni su već dve godine u pritvoru, bez optužnice".

Istragu ubistva Olivera Ivanovića, kako je poznato, rade dva tužilaštva, jedno u Prištini, drugo u Beogradu. Na pitanje da li postoji saradnja između ta dva tužilaštva, Filipović kaže da ne postoji.

"Za sada nemamo nikakvu saradnju, niti je bilo reči o tome. Mi zastupamo klijente pred sudom u Prištini, imamo kontakte samo sa kosovskim tužilaštvom, ne znamo ni za kakve dokaze srpskog tužilaštva", naglasila je Filipović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije izjavio da Srbija zna ko je ubio Olivera Ivanovića.

"Mi kao branioci ne znamo ništa, niko nas nije kontaktirao u vezi s tim. Mi ih branimo s dokazima koji su nam uručeni iz Prištine, ne znamo koje dokaze poseduju Vučić ili tužilaštvo Srbije", kazala je sagovornica N1.

Lider GI SDP Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. sa više hitaca u leđa, dok je ulazio u prostorije svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici. Skoro dve godine kasnije - 2. decembra, Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je prvu optužnicu.

Do sada je održano samo jedno pripremno ročište 11. februara, nakon što je prvo zakazano 30. decembra odloženo, jer je tadašnji tužilac Sulj Hodža (Sylë Hoxha), koji je u međuvremenu penzionisan, dostavio novu, izmenjenu optužnicu.

Ova optužnica niije bila prevedena na srpski, pa je zatim odbrana zatražila prevod na maternjem jeziku optuženih.

Drugo pripremno ročište osumnjičenima za umešanost u ubistvo lidera Građanske inicijative SDP, koje je trebalo da se održi 16. marta, međutim, odloženo je zbog pandemije korona virusa.

U procesu koji je pre podizanja nove optužnice vodilo kosovsko Specijalno tužilaštvo pred Opštim sudom u Prištini, optuženi su Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Silvana Arsović, Žarko Jovanović, Dragiša Marković, Rade Basara.

Kao vođe kriminalne grupe bili su optuženi Milan Radoičić i Zvonko Veselinović.


Tagovi: PravosuđeOliver IvanovićUbistvo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije