11:24, 29.07.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

U poslednja 72 sata tri smrtna slučaja u srpskim sredinama, novozaraženih 19, izlečenih 6U poslednja tri dana, u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, tri pacijenta su izgubila bitku sa Kovidom-19, dok je u poslednja 24 sata zabeleženo 19 novih slučajeva zaraze i šest izlečenja, saopštio je danas epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, dr Aleksandar Antonijević.

u-poslednja-72-sata-tri-smrtna-slucaja-u-srpskim-sredinama-novozarazenih-16-izlecenih-6

Radio Kontakt Plus

Preminula lica su iz Leposavića, Zvečana i Prilužja.

Od 60 poslatih uzoraka laboratoriji “Vatreno oko” u Beogradu, stiglo je 57, precizirao je Antonijević. Od toga, 16 je pozitivno, a šest oporavljeno.

Novooboleli po opštinama: Zvečan (8), Kosovska Mitrovica (6), Leposavić (3) i po jedan pozitivan slučaj u Zubinom Potoku i Štrpcu.

Trenutno je hospitalizovano ukupno 86 osoba kod kojih je potvrđen pozitivan PCR test. Od toga, u Zdravstvenom centru Kosovska Mitrovica je 78 pacijenata, u Kliničkom centru Srbije jedan, u KBC "Dragiša Mišović" dva, u KC Kragujevac jedan i u KC Niš smeštena su četiri pacijenta.

U samoizolaciji je ukupno 412 lica.

Epidemiolog Aleksandar Antonijević je pojasnio da u okviru Zdravstvenog centra mogu da se rade i komercijalni testovi, ali da je to u retkim slučajevima, jer se prednost daje osobama koje imaju simptome virusa korona.

“Budu ponekad jedan, dva komercijalna testa u okviru 60 uzoraka koje svakodnevno šaljemo na analizu, ali zato radimo 20-30 brzih testova svakog dana. Oni su većinom komercijalni i služe za putovanja i za hospitalizaciju u tercijarnim ustanovama za naše građane”, rekao je Antonijević, precizirajući da sa brzim testom može da se putuje u zemlje regiona, dok je za ostale potreban PCR test.

On je trenutnu epidemiološku situaciju ocenio kao stabilnu i zadovoljavajuću, budući da se smanjuje broj novoobolelih, naglašavajući da su preduzete mere dale rezultate.

"Pali smo ispod 30 zaraženih na dnevnom nivou... I današnji rezultati od 57 testiranih, 16 je pozitivnih... to je, što se mene tiče, odlična vest. Takođe, dobra vest je i to da smo smanjili broj hospitalizovanih. Sve je manje indikacija u domovima zdravlja koje se javljaju, tako da domovi zdravlja sa severa Kosova imaju dozvolu da vrše od 5 do 8 uzorkovanja. Stižu po 3-4 uzorka... To vam govori o situaciji na terenu - da je sve manje ljudi kojima je potrebno uzorkovanje", ukazao je Antonijević.

Od 12. marta do danas je testirano 3.301 lice. Od toga je kod 745 osoba potvrđeno prisustvo virusa korona. Od 18. juna beleži se nagli porast obolelih, pa je sada broj aktivnih slučajeva 514, a 100 je izlečeno.


Tagovi: ZdravstvoKorona virusKosovoMitrovica

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije