Ristuća: Situacija je i dalje tenzična, pozivamo na dijalog

Komandant KFOR-a o situaciji na severu Kosova.
Image
Foto: Tanjug video, printscreen

Komadant KFOR-a Anđelo Mikele Ristuća kazao je da je situacija na severu Kosova i dalje tenzična, uprkos naizgled mirnoj atmosferi.

Napominje da KFOR ostaje posvećen ispunjavanju svog mandata u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i da je NATO poslao dodatne trupe kako bi se bolje suočili sa izazovima.

„Ovde smo kako bismo sprečili da se pogorša situacija. Svi ljudi na Kosovu bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost ne žele da se situacija pogorša, već žele da žive u miru“, istakao je Ristuća na konferenciji za novinare u sedištu KFOR-a u Prištini.

On rešenje problema vidi u dijalogu i poziva obe strane da sednu za sto i deeskaliraju situaciju.

“Ovde ne postoji vojno rešenje, već isključivo političko“, kaže Ristuća i dodaje da je na sceni velika diplomatska ofanziva kako bi se situacija smirila i vratila u normalu.

Ističe da prisustvo NATO snaga nije uslovljeno vremenskim okvirom već je isključivo uslovljeno okolnostima na terenu.

Na pitanje da li smatra da KFOR treba da preuzme veću ulogu na severu s obzirom na to da Srbi ne veruju Kosovskoj policiji, komadant KFOR-a je istakao da je u mandatu misije da obezbedi da svi građani pokrajine žive u miru i da postoji neometana sloboda kretanja.

Medije je zanimalo da li Ristuća vidi strane elemente u ovoj krizi, tačnije, da li ima saznanja da Rusija pokušava da iskoristi situaciju u svoju koristi, na šta je komadant KFOR-a istakao da je problem više vezan za unutrašnju dinamiku, a ne spoljne faktore.

„Kada je haos na terenu, postoje oni koji bi hteli da iskoriste takvu situaciju, ali mi smo tu kako bismo izbegli takav scenario“, kaže Ristuća.

Zaključio je da niko ne može da bira komšije i da se mora pronaći najbolje rešenje kako bi svi živeli u miru.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.