10:37, 31.05.2020Izvor: KoSSev

Udruženje gastronoma: Od sutra se otvaraju kafići i restorani – pravila za radnike i mušterije„Gastronomija generalno“ – jedna je od aktivnosti koja je predviđena trećom fazom ublažavanja mera na Kosovu, koja stupa na snagu sutra. Ona se tumači kao otvaranje svih kafića i restorana na Kosovu, dok će se, prema navodima prištinskog Udruženja gastronoma, primenjivati posebne mere i pravila koja važe za radnike, ali i za mušterije, piše KoSSev.

udruzenje-gastronoma-od-sutra-se-otvaraju-kafici-i-restorani-pravila-za-radnike-i-musterije

Foto: Martina Pauček Šljivak/Index

Petrit Klokoći (Kllokoqi) iz Udruženje gastronoma u Prištini u objavi na svom Fejsbuk profilu saopštio je koje će se mere primenjivati nakon otvaranja kafića i restorana, te pozvao na njihovo poštovanje:

- Minimalna udaljenost stolova jednog od drugog mora biti 1.5 metara.

- Osoblje mora biti opremljeno maskama, nema potrebe za rukavicama.

- Sredstva za dezinfekciju moraju biti postavljena u prostorijama tako da mušterije mogu da ih koriste.

- Preporučeno je da mušterije ne prilaze šanku kako bi se eliminisao rizik od prenošenja virusa.

- Trebalo bi da se koristi meni za jednokratnu upotrebu ili, ukoliko je plastificiran, mora se dezinfikovati posle svake upotrebe.

- Ispred svakog kafića trebalo bi biti postavljena obaveštenja kojima se pozivaju klijenti da održavaju distancu, ličnu higijenu.

- Servisi (viljuške, noževi i kašike) donose se sa porudžbinom, a ne da budu izloženi na stolu.

Podsetimo, odlukom kosovske vlade, radi sprečavanja širenja koronavirusa, kafići i restorani su zatvoreni još sredinom marta meseca. Nakon što je primarnu ulogu u donošenju mera u borbi protiv pandemije preuzelo kosovsko ministarstvo zdravlja, odlučeno je da se njihovo ublažavanje sprovede kroz tri faze.

U prvoj fazi, tj. od 4. maja, rad kafića i restorana bio je zabranjen, dok je drugom fazom, tj. od 18. maja bilo dozvoljeno pružanje kulinarskih usluga, ali samo za poneti.


Tagovi: PrivredaKorona virus

Povezane vesti
Najčitanije


09:34, 03.07.2020


Najnovije