Na Kosovu započeta kampanja „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“.

EU na Kosovu, Švajcarska i UNDP, u saradnji sa kosovskim Ministarstvom pravde i NVO “Integra”, učestvuju u sprovođenju kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog ...
Image

Na Kosovu će ova kampanja obuhvatiti veliki broj aktivnosti, kao što su, između ostalog, okrugli stolovi sa sudijama, tužiocima, ženama i devojkama, posete opštinama, pozorišne predstave, TV spotovi i projekcije poruka na zgradama Vlade, najavljeno je iz Kancelarije EU na Kosovu. 

“Ove godine je Ministarstvo pravde preuzelo ulogu koordinatora kampanje iz razloga što je sprečavanje i eliminisanje rodno zasnovanog nasilja i svakog drugog oblika nasilja nad ženama i devojčicama jedan od naših najviših prioriteta. Zahvaljujem se svim domaćim i međunarodnim partnerima koji su se pridružili našoj kampanji. Moramo zaštititi prava i obezbediti dobrobit svake žene i svake devojčice koja živi na Kosovu – Nijedna više ne sme biti zlostavljana”, kazala je kosovska ministarka pravde, Aljbuljena Hadžiju (Albulena Haxhiu).

Prema podacima Kosovske policije, tokom 2022. godine, 2.500 žena su bile žrtve porodičnog nasilja, a u periodu od 2017. do 2022. godine ubijeno je 27 žena. 

U EU je svaka treća žena starija od 15 godina doživela fizičko ili seksualno nasilje, polovina je doživela seksualno uznemiravanje, a jedna od dvadeset žena je silovana, ističe se u saopštenju. 

“Rodno zasnovano nasilje, a posebno nasilje nad ženama i devojčicama, predstavlja fenomen koji pogađa sva naša društva. Moramo ga eliminisati podizanjem javne svesti i promenom načina razmišljanja, uključujući i kod mladih osoba. Takođe moramo da obezbedimo odgovarajuće institucionalne odgovore na ovu vrstu nasilja kako bismo dodatno sprečili da se ono dešava i to je nešto na čemu EU nastavlja da radi”, izjavio je ambasador EU na Kosovu, Tomaš Sunjog (Tomas Szunyog).

Švajcarska i UNDP podržavaju Kosovo u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja i njegovom sprečavanju, a njihova podrška ovoj kampanji predstavlja nastavak tih napora. 

“Vlada, civilno društvo i građani Kosova veoma ozbiljno shvataju borbu protiv rodno zasnovanog nasilja. Ovo je još jedan pokazatelj posvećenosti Kosova evropskim vrednostima i standardima”, rekao je ambasador Švajcarske na Kosovu, Tomas Koli (Thomas Kolly).

Stalna predstavnica UNDP-a, Maria Suoko (Maria Suokko), istakla je da je UNDP posvećen sprečavanju i pružanju odgovora na rodno zasnovano nasilje “kroz razvoj sposobnosti da se izborimo sa brojnim krizama koje doživljavamo i osnaživanje žena kao političkih i ekonomskih aktera. I to ne samo tokom ove šesnaestodnevne kampanje, već svakog dana u godini. Ponosni smo što udružujemo snage sa kosovskim i međunarodnim partnerima u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja, negativnih rodnih stereotipa ili diskriminacije. Ujedinimo se u stvaranju otpornijih društava”.

NVO “Integra” je odigrala važnu ulogu i podržala Ministarstvo pravde u razvoju i organizovanju aktivnosti u sklopu kampanje.  

“Rodna nejednakost leži u korenu rodno zasnovanog nasilja nad ženama i devojčicama, a borba protiv ovog fenomena i podizanje svesti, kroz podsticanje promene ponašanja i diskusije o društvenim normama, od velike su važnosti ”, rekao je izvršni direktor NVO “Integra”, Kuštrim Kolići (Kushtrim Kolliqi). 

“Ovom kampanjom ne samo da želimo da skrenemo pažnju javnosti na ovo pitanje, već i da zauzmemo stav da više nećemo tolerisati to da bilo ko postane žrtva rodno zasnovanog nasilja”, poručeno je.

Globalna kampanja „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, pokrenuta 1991. godine, tradicionalno počinje 25. novembra, na Međunarodni dana borbe protiv nasilja nad ženama i traje do 10. decembra – Međunarodnog dana ljudskih prava.
 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.