10:48, 17.05.2020Izvor: UNS, Radio Kontakt Plus, KoSSev

UNS traži da se Srpska lista izvini novinaru Budimiru Ničiću zbog neosnovanih optužbiUdruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje napad na dopisnika Glasa Amerike Budimira Ničića, koga je Srpska lista označila kao deo "šireg paklenog plana da se poljulja poverenje naroda u Srbiju, ali i u Srpsku listu“ jer je objavio prilog o samohranoj majci iz sela Gojbulja na Kosovu i Metohiji, kojoj je pretila opasnost da ostane bez krova nad glavom.

uns-trazi-da-se-srpska-lista-izvini-novinaru-budimiru-nicicu-zbog-neosnovanih-optuzbi

UNS

UNS je zabrinut zbog saopštenja Srpske liste, koja je Ničićevu reportažu o Milici Apostolović i njenom petogodišnjem detetu ocenila kao „deo propagandnog rata čiji je jedini cilj da se istisne uticaj Srbije sa ovih prostora“.

UNS ističe da je kolega Ničić izvestio o problemu porodice Apostolović prenoseći činjenice i dramatično svedočenje da će je za nekoliko dana iz kuće iseliti komšija Albanac koji je tu kuću pre šest meseci kupio. Kolega Ničić je proverio činjenice i preneo svedočenje o obraćanju Milice Apostolović nadležnim srpskim organima u Kosovskoj Mitrovici i Kancelariji za Kosovo i Metohiju. 

UNS podseća da je posao novinara i medija da alarmiraju javnost kako bi nadležni rešili probleme građana, što se u ovom slučaju potvrdilo jer je nakon priloga emitovanog na Glasu Amerike porodica Apostolović odmah zbrinuta, pronađen joj je smeštaj u Kosovskoj Mitrovici i plaćena kirija.

Na potresnu reportažu odmah je reagovala opština Vučitrn i njen predsednik Aca Mišić rešio je ovaj problem.

UNS ukazuje da je o porodici Apostolović već objavljena potresna reportaža u "Večernjim novostima", a dramatične činjenice o njenom životu i strahovima, preneo je pre deset dana i portal Kosovo onlajn.
UNS je posebno zabrinut zbog targetiranja Ničića kao "autora propagandnog priloga" i traži da Srpska lista prestane da obeležava novinare kao neprijatelje samo zato što na videlo iznose probleme ljudi. 

UNS očekuje da se Srpska lista izvini kolegi Ničiću.

SL: Vlada Srbije, lokalni organi vlasti i SL neće ostaviti na cedilu nijednu srpsku porodicu u nevolji

Iz Srpske liste juče je, povodom priloga Budimira Ničića poručeno da „Vlada Srbije, lokalni organi vlasti i Srpska lista neće ostaviti na cedilu nijednu srpsku porodicu u nevolji“, te da je „svaki pokušaj neprijatelja srpskih interesa na Kosovu i Metohiji da se pronađe neki izolovani slučaj kako bi se ta činjenica osporila, deo propagandnog rata čiji je jedini cilj da se uticaj Srbije istisne sa ovih prostora“.

“Svedoci smo grozničavih pokušaja nazovi nezavisnih medija i novinara da pronađu neku porodicu sa problemom kako bi dokazali navodnu nebrigu države Srbije za svoj narod, i jasno je da je reč o širem paklenom planu da se poljulja poverenje našeg naroda u Srbiju, ali i u Srpsku listu, kao realizatora srpskih državnih i nacionalnih interesa u pokrajini”, navodi se u saopštenju SL.

Ocenjuje se da u prilogu dopisnika "Glasa Amerike" sa KiM Budimira Ničića o samohranoj majci Milici Apostolović iz Gojbulje, “nije zadovoljeno osnovno pravilo objektivnog novinarstva, a to je da se i onome ko je apostrofiran kao krivac pruži mogućnost da iznese svoj stav i činjenice”.

“Milica Apostolović je upravo na preporuku Kancelarije za KiM stupila u kontakt sa Privremenim organom opštine Kosovska Mitrovica, i bez ikakvih problema joj je garantovano da će joj lokalna vlast pronaći i platiti privremeni smeštaj dok se ne nađe neko trajno rešenje”, navode iz SL.

Napominju da Milica Apostolović u međuvremenu nije podnela formalni zahtev koji je, kako navode, bio i jedini uslov da joj se pomoć odmah odobri.

“Podsetićemo da su i predstavnici lokale vlasti u srpskim opštinama i zvaničnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju u prva dva meseca ove godine obišli stotine socijalno ugroženih porodica širom KiM, kako bi se svakom našem sunarodniku pružila šansa da živi dostojanstvenim životom, i to je očigledno ono što boli neprijatelje srpskih interesa na Kosovu i Metohiji, koji bi voleli da je naš narod stado bez pastira prepušteno tuđoj milosti i volji”, navedeno je u saopštenju SL. 

Ničić: Nisu demantovali ništa od onoga što sam objavio

Komentarišući saopštenje Srpske liste, Budimir Ničić u izjavi za KoSSev, navodi da ova stranka nije demantovala ništa od onoga što je objavio.

„Srpska lista u svom saopštenju nije demantovala ništa od onoga što sam ja objavio u vezi sa Milicom Apostolović. Tako da je sve jasno – gospođa Apostolović je rekla svoje, srpska Opština Vučitrn je rešila problem, Udružnje novinara Srbije je reklo svoje kad je profesija u pitanju i to je to, nemam šta drugo da dodam“, poručio je Ničić.
 


Tagovi: VučitrnMedijiSrbiSrpska listaUNSKancelarija za KiM

Povezane vesti
Najčitanije


09:34, 03.07.2020


Najnovije