22:29, 07.11.2019Izvor: Radio Kontakt plus

Uoči gradske slave održana duhovna akademija "Mladost proslavlja Svetog Dimitrija"Povodom osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i proslave gradske slave, večeras je u Kosovskoj Mitrovici održana duhovna akademija "Mladost proslavlja Svetog Dimitrija".

uoci-gradske-slave-odrzana-duhovna-akademija-mladost-proslavlja-svetog-dimitrija

Radio Kontakt plus

Akademiju je otvorio crkveni hor “Branislav Nušić”, pod dirigentskom palicom Petra Rakića, a uz blagoslov arhijerejskog namesnika protojereja-stavrofora, Milije Arsovića. 

Čestitajući Mitrovčanima slavu, paroh kosovskomitrovački je podsetio na to da Sveti velikomučenik Dimitrije važi za zaštitnika grada Soluna, koji je mnogo puta, na čudesan način, bio izbavljen od osvajača. 

“Posebna je radost, posebna je blagodet, posebno je raspoloženje kada dolazi naveče slave. Solunjani sa ponosom izgovaraju ime Svetog Dimitrija i to ime i mi u Kosovskoj Mitrovici sa radošću izgovaramo i stalno mu se molimo.”

Čestitke povodom gradske slave, uputio je i predsednik Privremenog opštinskog organa, Aleksandar Spirić, koji je, pored sutrašnjeg otvaranja crkvene trpezarije, najavio da će do kraja godine biti završena zgrada Duhovne akademije. 

“Budimo ponosni što imamo svetitelja koji nas štiti i čuva, i siguran sam da će u periodu koji je pred nama biti još više – onoliko koliko se mi pre svega posvetimo uzajamnoj ljubavi prema crkvi i veri, a naravno i prema svojoj braći i sestrama.”

Pored članova crkvenog hora “Branislav Nušić”, u programu su učestvovali recitatori svih škola Kosovske Mitrovice, zatim solisti - Jelena Spirić i Miljana Ristić, kao i najmlađi – deca obdaništa i predškolske ustanove "Danica Jaramaz", kazivanjem odlomaka iz žitija svetitelja – zaštitnika grada.

Mitrovdanskoj akademiji prisustvovao je i predsednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Republike Srpske, Milorad Arlov.

Glavni deo proslave Mitrovdana planiran je za sutra u 8 časova, kada počinje sveta arhijerejska liturgija u hramu Svetog Dimitrija. Potom će u 10 i 30 gradskim ulicama krenuti litije. Rezanje slavskog kolača i Mitrovdanskog kolača sa zlatnikom, biće obavljeno u 11.30 u centru grada, kod spomenika knezu Lazaru. Čin osvećenja crkvene trpezarije najavljen je za 12 sati, dok je slavski ručak zakazan za 12.30 sati, u porti hrama Svetog Dimitrija.Tagovi: MitrovicaKulturaSlava

Povezane vesti
Najčitanije


08:19, 24.05.2020


Najnovije