16:18, 07.10.2019Izvor: Radio Kontakt Plus

Uprava carina: Pokušaj krijumčarenja zbirke antikviteta iz PećiZajedničkom akcijom policije i carine na graničnim prelazima Šid i Batrovci, sprečen je pokušaj krijumčarenja zbirke antikvitetnog srebrnog novca, predmeta od slonovače i satova, skrivenih u kamionu koji je iz Peći išao ka Zagrebu, saopštila je Uprava carina.

uprava-carina-pokusaj-krijumcarenja-zbirke-antikviteta-iz-peci

Uprava carina

Prekršaj je otkriven u petak, 4. oktobra, prilikom kontrole kamiona hrvatskih registarskih oznaka, koji je iz Peći ka Zagrebu prevozio stari nameštaj i aparate za merenje struje.

Kamion je na izlazu iz zemlje izdvojen za detaljnu kontrolu, i dopraćen do prelaza Batrovci, gde je pregledan mobilnim skenerom.

Detaljnim pregledom tovarnog dela otkrivena je platnena putna torba puna vrednih antikviteta.

“U torbi je pronađena crna kožna torbica sa 82 metalne kovanice iz različitih perioda, najverovatnije od srebra, ukupne težine preko dva kilograma. Među njima je najviše američkih dolara iz perioda od 1795. do 1922. godine, britanskih funti, austrijskih šilinga, novozelandskih kruna iz IX i prve polovine XX veka” – navodi se u saopštenju Uprave carina.

Pored toga, pronađeno je i pet kutija za nakit i tri narukvice, po svemu sudeći, izrađenih od slovače, kao i sedam ženskih ručnih časovnika, za koje se takođe pretpostavlja da imaju antikvitetnu vrednost, dodaje se u saopštenju.

Vozač i zaplenjeni antikviteti predati su policiji i tužilaštvu u dalju nadležnost.

Zbirka će biti podvrgnuta stručnoj ekspertizi zbog utvrđivanja da li se radi o originalnim ili falsifikovanim predmetima. 

Ukoliko se ispostavi da je reč o originalnim primercima, pojedine među pronađenim kovanicama, prema pretpostavkama stručnjaka, mogu da dostići basnoslovne sume na tržištu antikviteta, navode iz Uprave carina. 


 


Tagovi: Uprava CarinaZaplena

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije